Visoka odškodnina

Bo za vsako fotografijo Facebook plačal 5000 dolarjev?

R.T.
18. 4. 2018, 20.20
Posodobljeno: 18. 4. 2018, 20.29
Deli članek:

Ker je podjetje preko sistema za prepoznavanje obrazov zbiralo biometrične podatke, za kar pa niso imeli privoljenj uporabnikov.

Reuters

Po odločitvi ameriškega zveznega sodišča se bo tehnološki gigant Facebook moral soočiti v sodni dvorani s tremi uporabniki omrežja iz zvezne države Illinois, ker je podjetje preko sistema za prepoznavanje obrazov zbiralo biometrične podatke, za kar pa niso imeli privoljenj uporabnikov. Podatke so zbirali z možnostjo "označi prijatelja", ki prepoznava osebe na objavljenih fotografijah in ki je del omrežja facebook od leta 2010. 

Po zakonih v zvezni državi Illinois bi bil lahko Facebook kaznovan s kaznijo, ki se giblje med 1000 in 5000 dolarji za vsak posamezni primer, ko je bila možnost označevanja uporabljena brez dovoljenja osebe na fotogafiji. 

Facebook je sicer možnost tovrstnega označevaja na območju EU prenehal uporabljati leta 2012 zaradi zahtev regulatorjev in protestov združenj, ki skrbijo za varovanje podatkov, jo pa je še naprej uporablja v ZDA. 

Sodnik James Donato je zdaj presodil, da so očitki Nimesha Patela, Adama Pezena in Carla Licate dovolj utemeljeni za tožbo, ki bo zajela obdobje po 7. juniju 2011. Obstaja možnost, da bo Facebook moral plačati milijarde dolarjev odškodnine, saj je sodnikova odločitev jasna: Facebook je ustvarjal bogato zbirko podatkov o uporabnikih, ki so vključevali tudi prebivališče in IP naslov.