Želi si priložnosti

FOTO: Bernarda uživa v svojem delu in druženju z vnukinjama

Teja Pelko
3. 6. 2017, 08.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Čeprav je Bernarda Oman, dolgoletna članica ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, nastopila že v številnih gledaliških igrah ter v okrog tridesetih filmih in televizijskih nadaljevankah, jo to delo še vedno neizmerno veseli.

Marko Vavpotič / M24.si
Omanova je z gledališčem povezana že več kot 30 let.

Igralska strast jo je zgrabila že zelo zgodaj. Prvič se je namreč z odrom začela spogledovati že v osnovni šoli. Takrat je sicer bolj ali manj »zgolj« recitirala.

Bernarda je bila tako zelo navdušena nad scenarijem Vranjih vrat, da ga ni mogla odložiti, vse dokler ga ni prebrala do konca. »Ko sem začela brati scenarij, je bilo že zelo pozno, naslednji dan zjutraj pa sem imela vajo. Rekla sem si, da bom prebrala prvi del, zato da bom vedela, o čem govori, potem pa nisem mogla, da ne bi vseh štirih. Nejc je res zelo talentiran. Lahko smo ponosni, da imamo takega pisca,« je prepričana Omanova. 

Po študiju na AGRFT se je zaposlila v Prešernovem gledališču Kranj, kjer je ostala do leta 1998, nato pa se je pridružila ansamblu MGL, katerega del je še dandanes. S priložnostmi v matičnem gledališču je igralka, ki trenutno kot mati dveh hčera blesti v kriminalni nadaljevanki Nejca Gazvode Vranja vrata, zadovoljna. »Trenutno sem vesela in se dobro počutim. Po dolgem času imam dobro vlogo. Mislim sicer, da so v naših igralskih življenjih obdobja, ko je vlog malo manj, nato spet malo več … pa tudi trendi se menjajo. A glede na to, da sem v življenju optimist, pričakujem, da bo še veliko lepega, tudi če mogoče kakšno sezono ne bo tako lepo,« nam je dejala Omanova, ki si želi še veliko gledaliških, filmskih in televizijskih izzivov, čeprav se mogoče komu zdi že prestara. Opaža namreč, da je interesa zanjo mnogo manj kot pred 10 ali 20 leti.

Peter Giodani
Bernarda v gledališki nadaljevanki Vranja vrata

ZDRAV DUH V ZDRAVEM TELESU

Omanova je bila vrsto let v zvezi z igralcem in režiserjem Borisom Kobalom, iz razmerja z novinarjem Janezom Dolinarjem pa ima hčerko Ano Dolinar Horvat, ki je prav tako igralka. 

Za to, da zmore vse napore, ki jih od nje terja poklic, pa tudi za splošno dobro počutje igralka skrbi s telesno vadbo in prehrano. »Enkrat na teden hodim na jogo v MGL, enkrat pa na gyrotonic. Veliko svojega prostega časa prehodim po hribčkih in gozdovih. Rada hitro hodim, da se prediham. Malo pazim tudi na prehrano. Poskušam ne uživati veliko kruha, moke in sladkorja, drugače pa jem vse. Zavedam se namreč, da moram kot vse ženske v teh letih temu posvečati posebno pozornost, zaradi svojega poklica pa mogoče še malo več kot druge. Čeprav mislim, da morda še premalo – vsaj kar se razvajanja in nege tiče, bi morda lahko storila še kaj več, ampak tako je,« pravi Bernarda.

Vito Tofaj / M24.si
Igralka s hčerko Ano.

VNUKINJI STA JI V VELIKO VESELJE

Svoj prosti čas sicer igralka zelo rada preživlja s svojima vnukinjama Nano in Ronjo. »To mi je res velik užitek. Če imam kakšne res velike skrbi ali če sem zelo žalostna, sta prav gotovo onidve tisti, ki me znata tako okrog obrniti, da je vse v redu. Zelo sta luštni in presrečna sem, da ju imam. Kar imam časa, sem zelo vesela, da sem lahko z njima, saj res hitro rasteta,« je dejala Omanova.

Vito Tofaj / M24.si
Omanova z vnukinjama Nano in Ronjo.

ŽELI SI PREDVSEM ZDRAVJA

Neuresničenih sanj nima. Želi pa si predvsem zdravja. »To se mi zdi res zelo pomembno, saj se med prijatelji in prijateljicami mojih let dogaja vse sorte. In zelo si želim notranjega zadovoljstva, ker vem, da če sem zadovoljna, se znam tudi dobro družiti in se lahko dobivam s prijatelji in družino. Če si dobro razpoložen, je vse fino. Če v sebi nosiš neko grenkobo ali žalost, se mi pa zdi, da se to reflektira na vseh nivojih in v vseh odnosih,« je prepričana Bernarda.