Zabava

Justin Bieber upravičil vlogo favorita na podelitvi Ameriških glasbenih nagrad

STA
19. 11. 2012, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najstniški popevkar Justin Bieber je na nedeljski 40. podelitvi Ameriških glasbenih nagrad (AMA) pobral vse tri nagrade, za katere je bil nominiran, vključno s prestižno nagrado za umetnika leta.

Podelitev v losangeleškem gledališču Nokia je prenašala televizija ABC. Bieber je že ob prejemu prve nagrade za najboljšega pop-rock umetnika na odru vsem tistim, ki ga ne marajo, veselo sporočil, da bo še dolgo naokrog. Bieber je dobil tudi nagrado za najboljši pop-rock album ("Believe").

Ob prevzemu nagrade za najboljšega umetnika leta je bila z Bieberjem na odru tudi njegova mati, 38-letna Pattie Mallette, ki se ji je glasbenik zahvalil, ker je vedno verjela vanj. Bieber je na podelitvi nastopil sam in skupaj z Nicki Minaj.

Več nominacij od 18-letnega zvezdnika sta imeli Rihanna in Nicki Minaj, ki prav tako nista ostali praznih rok. Nicki Minaj je dobila nagrado za najboljšo rap in hip hop glasbenico ter za najboljši album v tej kategoriji ("Pink Friday: Roman Reloaded").

Rihanna je prejela nagrado za najboljši soul ali R&B album ("Talk That Talk"). Za najboljšo umetnico v tej kategoriji je bila proglašena Beyonce, za najboljšega umetnika pa Bieberjev mentor Usher. Nagrado za novo ime leta je prejela Carly Rae Jepsen.

Že peto AMA nagrado po vrsti v kategoriji najboljše country umetnice je dobila Taylor Swift, med moškimi pa je čast pripadla Lukeu Bryanu. Nagrado za najboljši country album je pobrala Carrie Underwood ("Blown Away"), za najboljšo skupino v tej kategoriji pa je bila proglašena Lady Antebellum.

Katy Perry je letošnja najboljša pop-rock umetnica, najboljša skupina v tej kategoriji pa je Maroon 5. Shakira je odnesla nagrado v kategoriji latinsko ameriška glasba, v najnovejši kategoriji za elektronsko plesno glasbo pa je slavil David Guetta.

Na podelitvi je enajstkratni dobitnik AMA Stevie Wonder pripravil glasbeno spremljavo za posebno počastitev ustanovitelja nagrad Dicka Clarka. Glasbeni producent in televizijska osebnost Clark je umrl aprila letos v starosti 82 let.

Nominiranci za AMA so izbrani na podlagi prodaje svojih uspešnic in predvajanja po radiu, zmagovalce pa izbere občinstvo z glasovanjem po internetu.

Prireditev sta sicer najbolj popestrila korejski raper PSY in MC Hammer s skupno izvedbo PSY-jeve trenutno zelo popularne pesmi "Gangnam Style", nato pa še MC Hammerjeve "Too Legit to Quit".