Zabava

Znani Slovenci raje posegajo po domači hrani

STA / K.Š.
16. 11. 2012, 21.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Televizijska kuharica in publicistka Valentina Smej Novak redno posega po v Sloveniji pridelani hrani, prav tako je na mizi pevke Nuše Derenda veliko domače hrane.

Nekdanji kmetijski minister Dejan Židan je zvest kupec slovenske hrane, ki se izogiba trgovinam, za katere ima občutek, da Slovenijo izrabljajo le za prodajo uvoženih izdelkov.

Valentina Smej Novak je ob današnjem prvem dnevu slovenske hrane poudarila, da če se le da, redno posega po v Sloveniji pridelani hrani. Zanjo je slovensko poreklo celo prvi kriterij za izbiro domače hrane na trgovski polici.

Po domači hrani posega tudi zato, ker ni vseeno, koliko kilometrov je naredila hrana na poti do krožnika in ker verjame, da je treba podpirati domače pridelovalce in proizvajalce. "To, kar jemo, ima zmeraj tudi širše ekološke, ekonomske, družbene posledice," je izpostavila. Na trgovskih policah sama opaža, da je slovenska hrana vse bolje izpostavljena, kar jo veseli.

Pri Nuši Derenda je na mizi veliko doma pridelane hrane že zaradi bližine kmetij. V trgovskih centrih velikokrat pogleda, če je izdelek slovenskega porekla, ki ga tudi raje vzame. Pri izbiri hrane v trgovini slovenska pretehta zaradi kakovosti. Od spomladi do jeseni pa od bližnjih kmetov, sorodnikov dobiva doma pridelano hrano.

Prepričana je, da bi lahko bilo na trgovskih policah še več slovenske hrane. Ob tem je izpostavila, da bi to moralo biti tudi dobro označeno.

Predsednik obora za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje in nekdanji kmetijski minister Dejan Židan pa ob današnjem dnevu slovenske hrane izpostavlja, da je lokalno pridelana hrana večinoma bolj kakovostna, saj je zaradi krajših transportnih poti bolj sveža.

Prepričan je, da imamo zelo dobro delujoč sistem zagotavljanja varne hrane, kar je za potrošnike bistveno. Lokalno pridelana hrana pa tudi veča prehransko varnost Slovenije, ki postaja v teh časih vedno bolj pomembna.

Za zvišanje samooskrbe v Sloveniji ima po mnenju Židana mnogo dobrih odgovorov in ukrepov že lani sprejeta resolucija zagotovimo.si hrano za jutri. "Je pa bistveno tudi zavedanje potrošnikov, da je za nas koristno, da kupujemo domačo hrano. Temu povpraševanju bo namreč sledila tudi sama proizvodnja ter tudi obnašanje vmesnega člena v prehranski verigi, to je trgovcev," je opozoril.