Zanimivosti

Slovenski inovatorji uspešni na Kitajskem

STA / K.Š.
16. 11. 2012, 21.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski inovatorji so uspešno nastopili na mednarodni razstavi izumov, ki je od 9. do 12. novembra potekala v kitajskem mestu Kunshan, ki se nahaja blizu Šanghaja.

Predstavili so se s 14 izumi in si z njimi prislužili več medalj, so danes sporočili Inovatorskega centra Aktivni slovenski inovatorji (ASI).

Zlato medaljo za inovacijo je prejela Veronika Klinar z Jesenic za "pametno kozmetiko" - izdelke za zdravljenje kože, v katerih je uporabljena tehnologija efektivnih mikroorganizmov in ionizirana voda.

Ti so pod blagovno znamko Anaya dostopni v slovenskih lekarnah in specializiranih trgovinah, inovatorka pa jih je pred kratkim že začela uspešno izvažati v Španijo in Poljsko, prav tako je tudi tik pred podpisom pogodbe z ruskimi, švicarskimi in italijanskimi distributerji. Tudi na kitajskem je omenjena inovatorka dobila veliko ponudb za uvoz, saj imajo, kot je ugotovila sama, mladi Kitajci veliko težav s problematično kožo, zlasti z aknami in posledičnimi brazgotinami.

Srebrni medalji sta prejela Erika Drobnič iz Zalega loga za večnamensko zibelko za otroke in Jožef Vlah iz Maribora za "krogelni mlin" - napravo za mešanje in drobljenje. Erika Drobnič je pred kratkim podpisala licenčno pogodbo za posteljico z večjim španskim podjetjem, ki namerava z izdelkom pokrivati tržišče v več evropskih državah, izum Jožeta Vlaha pa je še zelo nov in je bil prvič predstavljen pred mesecem dni v Zagrebu, kjer je inovator zanj prejel enega najvišjih priznanj.

Bronaste medalje pa so prejeli Erika Drobnič za večnamensko posteljico, Aleksander Grum iz Ljubljane za sistem vertikalnega odpiranja oken na električni pogon, Franc Krmelj iz Škofje Loke za protizdrsno obutev in Gregor Pevc, Asja Pevc in Valerija Pevc iz Trzina za zaščito nadzemnih elektrovodov.

Skupaj z omenjeno mednarodno razstavo je potekala tudi razstava novih šolskih pripomočkov. Razstavljenih je bilo prek 3000 eksponatov iz 40 držav, v splošnem inovacijskem delu 616 izumov iz tujine in prek 1000 kitajskih. Po številu predstavljenih inovacij je tako dogodek prekašal vse letošnje razstave inovacij v Evropi in po svetu, pojasnjujejo v Inovatorskem centru ASI.

Izume je ocenila mednarodna žirija po različnih kriterijih - več točk so denimo prejeli tisti, ki predstavljajo že izdelek na trgu, s pravicami intelektualne lastnine zaščitene inovacije so imele prav tako večjo težo.

V sklopu dogodka je potekala tudi skupščina Mednarodne federacije združenj inovatorjev (IFIA), ki med seboj povezuje nacionalna združenja iz 80 držav. Na tem dogodku so združenja poročala o uspehih in težavah izumiteljev. Predsednica sveta slovenskega združenja izumiteljev ASI Ana Hafner je bila na dogodku ponovno izvoljena v 15-članski izvršni svet IFIA.