Uspešnica

Videospot Africa skupine Toto z milijardo ogledov na YouTubu

A.S./STA
18. 6. 2024, 06.26
Posodobljeno: 18. 6. 2024, 06.54
Deli članek:

Uspešnica Africa, ki jo je leta 1982 posnela ameriška zasedba Toto, je tri leta potem, ko je dosegla milijardo predvajanj na Spotifyju, ta mejnik zdaj dosegla tudi na spletni platformi YouTube.

Profimedia
Videospot Africa skupine Toto z milijardo ogledov na YouTubu

Med uspešnicami rock skupin sta sicer na vrhu YouTube seznama Sugar in Girl Like You zasedbe Maroon 5, prva s štirimi, druga pa s 3,6 milijarde ogledov.

Po milijardo ogledov imajo med drugim skladbe November Rain in Sweet Child O' Mine skupine Guns N' Roses, Bohemian Rhapsody zasedbe Queen in Numb rockerjev Linkin Park, piše rock portal Louder.

O navdihu za pesem Africa je član skupine Toto in soavtor pesmi David Paich nekoč za The Guardian dejal: "Že kot otrok sem bil navdušen nad Afriko. Oboževal sem filme o doktorju Livingstonu in misijonarjih. Hodil sem v katoliško šolo in veliko učiteljev je bilo misijonarjev v Afriki. Pripovedovali so mi, kako so blagoslavljali vaščane, Biblije, knjige, pridelke, in ko je deževalo, so blagoslavljali dež. Od tod sem prišel na zamisel blagoslavljanja dežja v Afriki."

Priredbo skladbe izvaja tudi slovenska vokalna skupina Perpetuum Jazzile. Nastala je po zamisli njihovega tedanjega umetniškega vodje Tomaža Kozlevčarja in izšla leta 2009 na njihovem albumu Africa. Njihova različica ima na Youtubu 23 milijonov ogledov.