Pozdrav zastavi

Foto: Navihani trenutki najmlajših članov kraljeve družine znova pritegnili pozornost javnosti

D.K.
17. 6. 2024, 08.26
Posodobljeno: 17. 6. 2024, 09.10
Deli članek:

V Londonu se je v soboto odvila tradicionalna parada v počastitev rojstnega dne kralja Karla III. Najmlajši člani kraljeve družine sodelujejo na slovesnosti pozdrav zastavi že od malih nog, njihova prisotnost pa iz leta v leto pritegne vse več pozornosti.

Profimedia
Navihani trenutki princev Georgea in Louisa ter princese Charlotte znova zabavajo javnost.

Parada, t. i. pozdrav zastavi, je do potankosti načrtovan dogodek na ulicah prestolnice, ki sega več kot dve stoletji v preteklost. Hkrati ni le vojaška parada, ampak tudi pomemben kulturni in družbeni dogodek, ki povezuje monarhijo z ljudmi in jim daje vpogled v kraljevo družino v prazničnem in veselem okolju, vključno z najmlajšimi člani.

Vojaška povorka je pri Buckinghamski palači krenila po bližnjih ulicah, kjer je kralj Karel III. med drugim pregledal vojaške čete.  Pridružila se mu je njegova soproga Camilla. Njegov najstarejši sin in prestolonaslednik William je sodeloval na konju in v vojaški uniformi. Veliko oči je bilo ob tej priložnosti usmerjenih v princeso Kate, ki se je v soboto v javnosti pojavila prvič po diagnozi raka v začetku leta. Fotografi so jo med drugim ujeli v kočiji, v kateri se je skupaj z otroki, desetletnim Georgem, devetletno Charlotte in šestletnim Louisom, popeljala po poti povorke. To so si nato še ogledali iz notranjosti ene od stavb, na koncu pa zbrane skupaj s kraljem in kraljico ter Williamom pozdravili z balkona Buckinghamske palače in opazovali prelet letal kraljevega vojnega letalstva nad mestom.

Profimedia
Na paradi ob kraljevem rojstnem dnevu v Londonu tudi princesa Kate

Preden so se zbrali na balkonu, je med samo parado princ George princesi Kate rekel nekaj, kar je še posebej ganilo javnost. Bralka z ustnic Juliet Sullivan je za Daily Mail razkrila njegovo izjavo, ki je navdušila svet. "Vsi izgledajo tako srečni," je rekel princ svoji mami. 

Princesa Charlotte je znana po tem, da vedno vodi svoja brata v kraljevskem protokolu, in tudi tokratni dogodek ni bil izjema. Med pojavom na balkonu so jo videli, kako majhnemu bratu Louisu govori, kako naj drži roke med igranjem državne himne. Poleg tega je na začetku dogodka opozorila svojega mlajšega brata, naj preneha plesati ob glasbi na paradi konjeniške garde. Nagajivi princ Louis se je kasneje igral z vrvico zavese in vprašal mamo: "Veš, kako se to naredi, mama?". Posebno pozornost je pritegnil tudi nežen trenutek, ko Kate stoji z otroki in nežno boža Charlotte po laseh, medtem ko njena brata navdušeno stojita poleg nje.

Profimedia
Na paradi ob kraljevem rojstnem dnevu v Londonu tudi princesa Kate

Vsi otroci princa in princese od Walesa imajo že veliko izkušenj s pojavljanjem na balkonu palače. Princ George je imel svoj debi na balkonu na svojem prvem Trooping the Colour leta 2015 v očetovem naročju, medtem ko se je princesa Charlotte prvič pridružila svojim staršem in starejšemu bratu naslednje leto, princ Louis pa je leta 2019 ukradel šov, ko je mahal množici. kot so ga hranili njegovi starši.