Preverite sami

Je Billie Eilish res ukradla glasbo Oliverja Dragojeviča?

S.Č.
7. 6. 2024, 08.53
Posodobljeno: 7. 6. 2024, 09.00
Deli članek:

V zadnjem času so družbena omrežja ponovno dokazala svojo moč pri odkrivanju skritih podobnosti med glasbenimi skladbami.

Instagram
Billie Eilish

Tokrat se je v središču pozornosti znašla ameriška glasbena zvezdnica Billie Eilish, katere nova skladba Birds of a Feather naj bi bila po opažanjih uporabnikov družbenega omrežja TikTok sumljivo podobna legendarni pesmi hrvaškega kantavtorja Oliverja Dragojevića.

Oliver Dragojević, ki je pustil neizbrisen pečat v svetu glasbe s svojim nepozabnim glasom in edinstvenim glasbenim slogom, je s skladbo U ljubav vjere nemam osvojil srca mnogih. Zdaj pa so pozorni poslušalci na TikToku opazili, da uvodni toni Eilishine skladbe izjemno spominjajo na uvod Dragojevićeve pesmi. Uporabniki so hitro začeli objavljati primerjalne posnetke obeh skladb, ki so se kaj hitro razširili po omrežju.

@juznijetuznije Da li ste čuli novu pesmu od Billie Eilish i da li vas podseća na U ljubav vjere nemam od Olivera Dragojevića? Obe pesme me asociraju na more, pa sam napravila mashup 🌊🌊🌊 #fyp #fypagetiktok #music #singer #viral #billieeilish #birdsofafeather #cover #uljubavvjerenemam #oliverdragojevic #cover #foryoupage ♬ original sound - juznijetuznije

Družbena omrežja kot orodje za razkrivanje plagiatov

Ni prvič, da so družbena omrežja sprožila razpravo o možnem plagiatu. Če bi YouTube in družbena omrežja obstajala že v začetku devetdesetih, bi se verjetno prej ugotovilo, da je ena najbolj kultnih slovenskih prazničnih pesmi, Na božično noč skupine Pop Design, v resnici plagiat. Avtorji skladbe so si pesem, ki so jo potem 'preplonkali', konec osemdesetih posneli z radia, ne da bi vedeli, kdo je izvajalec, nato pa se odločili, da bodo kljub temu uporabili melodijo. To dejstvo je ostalo skrito skoraj dve desetletji.

Danes je takšno početje težko zamisliti, saj družbena omrežja omogočajo hitro širjenje informacij in primerjav različnih skladb. Primeri, kot je ta, dokazujejo, da so obtožbe o plagiatih pogosto posledica le rahlih podobnosti med skladbami.

Podobnost ali naključje?

Pri obtožbah o plagiatu Billie Eilish in Oliverja Dragojevića so se mnenja razdelila. Nekateri verjamejo, da gre za preprosto naključje, saj so glasbene melodije pogosto podobne in inspiracija lahko prihaja iz različnih virov. Drugi pa menijo, da je Billie Eilish načrtno slišala Dragojevićevo skladbo in uporabila njene glavne tone.

Uporabniki TikToka so se z obema skladbama poigrali celo do te mere, da so ju združili v eno, kar je izzvalo različne reakcije. Nekateri so se pošalili, da to kaže na naprednost hrvaške glasbe, medtem ko so drugi resno razpravljali o možnosti, da je Eilish zavestno prevzela elemente Dragojevićeve skladbe.

Ne glede na to, ali gre za naključje ali načrtno dejanje, so družbena omrežja ponovno dokazala svojo moč pri razkrivanju podobnosti in sprožanju razprav o plagiatih v glasbi. Primer Billie Eilish in Oliverja Dragojevića pa je le eden izmed mnogih, ki so v zadnjih letih pritegnili pozornost javnosti.