20. Grossmannov festival

Kdo neki tam poje? Prihaja Slobodan Šijan

Nejc Simšič
3. 6. 2024, 21.15
Posodobljeno: 3. 6. 2024, 21.17
Deli članek:

Na Prleškem pločniku slavnih v Ljutomeru boste našli cel kup zvenečih imen iz filmskega sveta – od Christopherja Leeja do Johna McTiernana in Uda Kiera. Letos bo ploščo dobil tudi Slobodan Šijan, ki bo častni gost 20. Grossmannovega festivala.

Festival Grossmann
Letošnji častni gost bo Slobodan Šijan, režiser filmskih klasik, kot so Maratonci tečejo zadnji krog, Kdo neki tam poje in Davitelj proti davitelju.

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, ki velja za enega najprivlačnejših festivalov v Sloveniji tako za tuje kot domače goste, uvrščajo pa ga med najboljše in najbolj »kul« žanrske festivale na svetu, letos praznuje 20 let. S pazljivo izbranim filmskim programom, številnimi strokovnimi delavnicami, otroškim programom in številnimi spremljevalnimi zabavnimi dogodki ter znamenito povorko zombijev je postal osrednje stičišče in zbirališče fantastične kinematografije v tem delu Evrope ter osrednji družabni dogodek v regiji, programsko pa eden najoriginalnejših filmskih festivalov na svetu.

Zvezdniški gostje

Festival vsako leto obiščejo tudi nekatere filmske legende, kar je skoraj nepojmljivo za slovenski prostor, še bolj pa za majhen Ljutomer. Po zvezdniški zasedbi se Grossmann uvršča celo med najpomembnejše festivale na Balkanu. Temu v čast smo v središču Ljutomera z evropskimi sredstvi zgradili Prleški pločnik slavnih, na katerem so najpomembnejša filmska imena, ki so obiskala festival. Med njimi so Christopher Lee, Roger Corman, John McTiernan, Robert Englund, Franco Nero, Udo Kier, Menahem Golan, Enzo G. Castellari, Gary Sherman in mnogi drugi, ki so v svet ponesli dober glas o festivalu in slovenski gostoljubnosti.

Jugoslovanska legenda

Letošnji častni gost festivala, ki bo dobil ploščo na Prleškem pločniku slavnih, bo Slobodan Šijan. Z mojstrovinami, kot so Maratonci tečejo zadnji krog, Kdo neki tam poje, Davitelj proti davitelju in Kako so me idioti sistematično uničili, prežetimi z njegovim značilnim črnim humorjem, je ustvaril nepozabne klasike ter se zapisal med največja imena filmske umetnosti. Sloviti režiser Šijan je sicer Grossmannov festival prvič obiskal že leta 2007, ko je prejel festivalsko nagrado – častnega hudega mačka. Po napovedih organizatorjev festivala lahko kmalu pričakujemo njegov novi film Budi Bog s nama.

Arhiv filma
Kultni film Kdo neki tam poje (v originalu Ko to tamo peva).