Radio 1

Foto in video: po več kot treh urah mučenja je Deželak Junak osvojil Krvavec!

A. M.
3. 6. 2024, 09.20
Posodobljeno: 3. 6. 2024, 09.53
Deli članek:

Deželaku Junaku je uspelo premagati najtežji vzpon v vseh dosedanjih desetih etapah – vzpon na Krvavec. Za peklensko pot je potreboval več kot 3 ure, ob poti in na vrhu pa ga je spodbujala množica glasnih navijačev.

Darja Štravs Tisu
Premagati so morali 1200 metrov višinske razlike in 16 kilometrov strme poti.

Po tem, ko sta padla Vršič in Strma Reber, se je letos zlobni Gargamel odločil, da traso Deželaka Junaka spelje skozi Krvavec. Sončno nedeljo je ekipa Deželaka Junaka začela ob 8. uri v Ukancu in se podala naprej do Bohinjske Bistrice, nato so šli do Golnika in naprej do Kranja. V Cerkljah na Gorenjskem se je k Deželaku na kvadrocikel usedel kuharski mojster Luka Jezeršek in začela se je kraljevska etapa.

Premagati so morali 1200 metrov višinske razlike in 16 kilometrov strme poti, samo zadnjih nekaj metrov jih je čakal kar 16% klanec. Težak Deželakov kvadrocikel je njegova ekipa vlekla z vrvmi, ves čas so bili ob poti navijači in ga glasno spodbujali. Z njim sta se na vrh povzpela tudi voditelja Denis Avdić in Matjaž Lovše, ki sta ga motivirala in mu dala še dodaten zagon.

Tekle so kaplje potu, noge so pekle, grla so bila suha, a po več kot treh urah jim je uspelo! Zmagoslavno so prikolesarii na vrh Krvavca, kjer so jih bučno sprejeli zvesti navijači. Deželak je komaj zadrževal solze sreče, vsa čustva so po osvojeni bitki prišla na plano.

»Kakšna borba, koliko ljudi je bilo na poti in tukaj. To lahko doživiš samo enkrat v življenju. Jaz sem zdaj noro čustven. Mi smo bli usklajeni, kot orkester. Hvala ekipi Luka Jezerška, ekipi Robija Kranjca, moji ekipi. Moje srce igra eno tako lepo melodijo, to lahko naredimo samo mi Slovenci. V slogi je timski duh, je volja, je srce. In to slovensko srce je največje in je srce, ki pomaga. Hvala lepa,« je na cilju dejal Deželak in naredil še nešteto selfijev z navijači.

Da na poti vse teče kot po maslu, za Deželaka skrbijo tudi Decathlon, AMZS in Zavarovalnica Triglav. Sicer pa je pred Deželakom Junakom še cel teden trdega dela in izzivov, ki mu bodo otežili pot do težko pričakovanega cilja – v petek 7. junija na Debelem rtiču.