Zgled ali bolj sramota?

Najbolj neumni in smešni spodrsljaji svetovnih politikov skozi čas

A. M.
3. 6. 2024, 14.33
Posodobljeno: 3. 6. 2024, 14.39
Deli članek:

Medtem, ko se te dni svet heca predvsem iz Donalda Trumpa in njegove afere s Stormy Daniels, pa ne gre pozabiti, da Trump ni edini, ki si je tekom kariere privoščil kar nekaj smešnih, če že ne trapastih spodrsljajev.

Profimedia
Boris Johnson.

Za hec si lahko spodaj ogledate nekaj bolj ali manj smešnih spodrsljajev politikov, ki bi morali biti zgled družbi, a so neredko vse prej kot to. Od bedarij, prek pohlepa in celo sociopatije, v politični sferi smo skozi leta videli že vse.

Nepozabna novoletna zabava

Novoletna zabava se je spremenila v nočno moro za skrajno desno stranko Bratje Italije, v kateri je tudi Giorgi Meloni. Med slavjem so se desničarji pozabavali kar s streljanjem, in Meloni s pištolo Emanuela Pozzola ponesreči nekoga zadel v nogo.
Pozzolo je priznal, da je bila pištola njegova, a da naboja ni izstrelil. Poleg tega se je skliceval na poslansko imuniteto in ni hotel pristati na test ostankov smodnika, ki bi dokazal njegovo nedolžnost. Javnost se je seveda odzvala, opozicija je predsednika vlade pozvala, naj nekaj ukrene. To je tudi storila in Pozzola suspendirala.

Silvio Berlusconi in bunga bunga zabave

Priznajmo si, da tovrstne liste brez nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija, ki je bil škandal mojster, ne bi bilo mogoče napisati. Razvpite so bile predvsem njegove seks zabave, ki jih je prirejal v vili blizu Milana.
Govorice o zabavah so se pojavile leta 2010, ko je premier poklical policijo in zahteval izpustitev 17-letne Maročanke Karime el-Mahrouga, ki so jo ujeli pri kraji nakita. Izkazalo se je, da je trebušna plesalka in prostitutka, ki je trdila, da je od Berlusconija prejela 10 tisoč dolarjev. Berlusconi je bil sprva spoznan za krivega plačevanja spolnih uslug osebi, mlajši od 18 let, a je bila po pritožbi obsodba razveljavljena.

Boris Johnson in Partygate

V letih 2020 in 2021 je bila celotna Britanija (in preostali svet) v koronskem zaprtju in zbiranja ljudi niso bila dovoljena. Seveda se je izkazalo, da politika lastnih navodil ne jemlje resno ter da ta veljajo le za navadne ljudi. Navsezadnje je bilo tako tudi pri nas.
Britanski premier Boris Johnson je na svojem vrtu na primer priredil rojstnodnevno zabavo, kasneje tudi božično zabavo in dve zabavi osebja po pogrebu princa Phillipa.

Bruseljske orgije madžarskih konservativcev

Boris Johnson pa 'nima za burek' v primerjavi z madžarskim politikom Jozsefom Szajerjem, ki je visoki član vladajoče stranke Fidesz. Kot pri mnogih konservativcih pri njih velja nenapisano pravilo: "Če je moški zelo jezno nastrojen proti homoseksualcem, je verjetno gej on sam."

Szajer seveda ni razočaral. Med pandemijo je policija v Bruslju izvedla racijo na nezakonitem zbiranju skupine 25 golih moških, med katerimi je bil tudi Szajer, ki je skušal pobegniti z nahrbtnikom, polnim mamil. Ker je njegova stranka sicer izjemno stroga do vprašanj LGBTQ+, je politik moral odstopiti.

Pipigate

Belgijski pravosodni minister Vincent Van Quickenborn je za svoj 50. rojstni dan na svoj dom povabil kopico gostov, in ker je šlo za visoke politike, so za varovanje množice poklicali tudi policijo.
Nadzorne kamere so kasneje te iste visoke goste ujele, kako urinirajo na parkirane policijske kombije. Minister je trdil, da nima pojma, kaj so gostje počeli, kamere pa so pokazale nasprotno.

Kralj zabave

Dominique Strauss-Kahn je bil ogromno ime v svetu mednarodnih financ. Natančneje do leta 2011, ko je bil nekdanji vodja IMF obtožen spolnega napada. Obtožbe so bile umaknjene, a kmalu zatem so ga obtožili organiziranja seks zabave s prostitutkami.
Strauss-Kahn je trdil, da nima pojma, da sta bili dekleti, s katerima se je zabaval, prostitutki, in da mediji pretiravajo njegovo nagnjenost do takih zabav, saj je bil v zadnjih treh letih na SAMO 12 seks zabavah.

Bill Clinton in njegov večni: "S tisto žensko nisem imel nobenega odnosa"

In medtem ko ameriškim demokratom naklonjeni mediji norijo nad Trumpom in ga prikazujejo kot najbolj kontroverznega politika doslej, ne smemo pozabiti na demokratskega mojstra Billa Clintona, ki ga je več žensk obtožilo spolnega zlorabe in spolnega napada. Juanita Broaddrick Clinton ga je obtožila posilstva leta 1978, Leslie Millwee spolnega napada leta 1980, Paula Jones ga je obtožila razkazovanja genitalij in nadlegovanja leta 1991, Kathleen Wiley pa ga je obtožila, da se je je leta 1993 dotikal brez privolitve.

Vse je zanikal, a škandal okrog Weinsteina je obudil spomin na te obtožbe. Bilo je še drugih obtožb iz leta 1969, vendar se ljudje najbolj spominjajo škandaloznega primera z Monico Lewinsky, ki je bila njegova ljubica, in afere, s katero je bil leta 2001 odstavljen.