Nadomestna matera

Marija Šerifović po treh letih truda postala mati

S.Č.
18. 12. 2023, 08.58
Posodobljeno: 18. 12. 2023, 08.58
Deli članek:

Nekdanja zmagovalka Evrovizije Marja Šerifović je pred kratkim na družbenih omrežjih delila veselo novico. Javnost pa je zmedena zaradi dejstva, da je bil otrok rojen v Ameriki.

instagram
Predkratkim je dopolnila 39 let.

Balkanska zvezdnica Marija Šerifović je v petek z javnostjo delila novico, da je po treh letih neuspešne zunajtelesne oploditve s pomočjo nadomestne matere iz Amerike dobila sina. Pevka je sina poimenovala Mario. Pevka je z mamo Verico, ki ji je ves čas stala ob strani, in njenim novorojenim sinom trenutno v Los Angelesu. Nekdanja zmagovalka Evrovizije je v minulih mesecih prenovila novo stanovanje, da bi bilo vse pripravljeno na prihod otroka.

instagram
Marija Šerifović

V pogovoru za revijo Blic je dejala, da se ji je uresničila dolgoletna želja, da bi postala mama, a nikoli ne bi naredila ničesar "na svojo roko", ne da bi se o vsem prej dobro informirala s pravne strani. Vendar pa je javnost zmedena glede dejstva, da je bil otrok rojen v Ameriki. Srbska voditeljica Jovana Jeremić se je o tej temi v oddaji Novo jutro pogovarjala s pravnico, novinarko in psihologinjo, poroča Slobodna Dalmacija.

Odvetnik je razkril, kako zakonodaja gleda na nadomestno materinstvo in kakšne pravice bo imel sin Marije Šerifović glede na to, da je ameriški državljan. Odvetnik Strahinja Milovanović je opozoril, da nadomestna mati nima stika z otrokom, ki ga je rodila, ampak ga mora po podpisani pogodbi takoj po rojstvu predati staršu ali staršema, s katerima je podpisala pogodbo.

"Marijin sin je rojen v Ameriki, imel bo ameriško državljanstvo, ko bo prišel v Srbijo in če se bo odločil študirati in živeti v Srbiji, kako bo z njim ravnal zakon," je vprašala voditeljica. Odvetnik pa je odgovoril, da bo otrok lahko uveljavljal vse svoje pravice in da morebitnih ovir ni, kljub temu, da je otrok vpisan v ameriško rojstno knjigo.

Voditeljica Jovana je za primer vzela Cristiana Ronalda, ki je dva otroka dobil prav tako z nadomestnim materinstvom. "Da, bile so polemike o tem, da je plačal milijon dolarjev vsaki nadomestni materi. Kolikor se spomnim, je takrat izbiral spol in iskal sinove. Po naši zakonodaji to v Srbiji ne bo mogoče za istospolne pare, ampak samo za zakonske in zunajzakonske partnerje" je za konec dodal odvetnik.

Vsekakor Marji in malem Mariju želimo vse dobro.