Drugačen pristop

Kralj Karel s to kontroverzno odločitvijo prekinil tradicijo

S.Č.
12. 12. 2023, 13.12
Posodobljeno: 12. 12. 2023, 13.14
Deli članek:

Pokojna kraljica Elizabeta je ubrala popolnoma drugačen pristop kot sedanji kralj Karel III.

Profimedia
Kralj Karel III.

Kralj Karel je tokrat presenetil z imenovanjem, ki se zdi v nasprotju s kraljevo tradicijo, poroča The Sunday Times. Izkazalo se je, da je vodja njegovega kraljevega zdravstvenega gospodinjstva, vloga, ki jo je določila kraljica Elizabeta II., dr. Michael Dixon, oboževalec homeopatije in krščanskih zdravilcev.

V preteklosti je to vlogo opravljal Sir Huw Thomas, specialist za prebavila, profesor nefrologije in nekdanji predsednik britanskega zdravniškega združenja Royal College of Physicians (RCP). Sir Huw Thomas je bil leta 2005 celo imenovan za viteza s strani pokojne kraljice Elizabete. Bil je del ekipe, ki je skrbela tudi za valižansko princeso, in sicer med nosečnostjo in rojstvom princese Charlotte leta 2015 ter princa Louisa tri leta kasneje.

Profimedia
Nekdanja Britanska kraljica Elizabeta II. in princ Filip

Zamenjal ga je dr. Dixon, ki je med drugim tudi profesor gastrointestinalne genetike na Imperial College London. Medtem ko je še vedno dva dni na teden delal v ordinaciji splošnega zdravnika v Devonu, je dr. Dixon napisal dokumente, v katerih je priporočal krščansko zdravljenje kronično bolnih in trdil, da so "učinki homeopatije lahko resnični".

Izvršni direktor je to opisal kot "v najboljšem primeru placebo"

Medtem ko je bila homeopatija včasih na voljo v okviru britanskega sistema javnega zdravstva NHS, so jo leta 2017 ukinili, ko jo je izvršni direktor opisal kot "v najboljšem primeru placebo". V preteklosti je kralj Karel izrazil svojo odprtost do komplementarnih terapij, med drugim pa je Svetovni zdravstveni organizaciji leta 2006 povedal, da mora vlada "opustiti svojo konvencionalno miselnost", ko gre za zdravila.

V izjavi za The Sunday Times o dr. Dixonu je Buckinghamska palača dejala: "Njegovo stališče je, da lahko komplementarne terapije sodijo poleg običajnih zdravljenj, če so varne, primerne in temeljijo na dokazih." Edzard Ernst, upokojeni akademski zdravnik in avtor knjige Charles, The Alternative Prince, je lani za The Scientist povedal, da se kralj Karel "zelo zanima za alternativno medicino" in jo "želi uporabljati, kolikor je mogoče."

Medtem ko kralj Karel včasih velja za edinega med kraljevimi družinami, ki zagovarja alternativna stališča, ni prva oseba v svoji družini, ki je eksperimentirala s komplementarnimi terapijami, vključno s homeopatijo. Kot je poročala publikacija po monarhovem nastopu na prestol, je bila pokojna kraljica prej pokroviteljica Royal London Homeopathic Hospital, ki se je pozneje preimenovala v Royal London Hospital for Integrated Medicine, zdravstveni direktor bolnišnice Peter Fisher pa je delal kot monarhov homeopat že več kot desetletje. Vendar pa kraljica nikoli ni dala nobene izjave o homeopatiji ali kateri koli vrsti zdravljenja.