Večna klasika

Kultna videoigra Doom slavi okroglo obletnico

M.G.
11. 12. 2023, 16.53
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 17.04
Deli članek:

10. decembra 1993 je izšla igra Doom za operacijski sistem MS DOS, ki je brez pretiravanja spremenila (igričarski) svet in ima privržence še danes.

Profimedia
John Romero na igričarski konferenci. Na zaslonu naslovnica iz legendarne igre.

Prvo inkarnacijo igre Doom so spisali legendarni John Carmack, John Romero in Dave Taylor pod okriljem ID Software. Vse se je začelo v majhni stavbi poleg avtoceste v majhnem mestu v bližini Teksasa. Pred mega uspešnico Doom so fantje že spisali nekaj iger, omeniti je treba predvsem igro Wolfenstein 3D, ki je požela kar velik uspeh. Doom si je že takoj ob izidu pridobil kultni status, ki ga ohranja še danes. Pogosto je omenjen kot najboljša igra vseh časov.

Izvirni Doom velja za eno prvih resnično prvoosebnih strelskih iger, ki je v osebne računalnike vnesel funkcije kot je 3D grafika, omrežno večigralsko igranje in podporo modifikacijam, s katerimi so ljubitelji igre lahko sami ustvarili nove nivoje. Posebnost igre je  bil napreden 3D pogon, ki ga je ustvaril John Carmack. S tem je omogočil oblikovanje zapletenih nivojev in za tisti čas impresivno grafiko. Zato je igra bila tudi zaslužna za množičen prehod mularije iz osebnih računalnikov 386 na zmogljivejše 486-ke, saj so le te lahko dostojno hitro poganjale igro.

Igra je do leta 1999 bila uradno prodana v 20 milijonih izvodih, vemo pa, da bi bila številka drastično višja, če bi prišteli še vse piratizirane izvode, ki jih je bilo najverjetneje več kot pa tistih uradno prodanih. Čeprav igra ni dajala nobenega poudarka na zgodbi, je serija rodila številna nadaljevanja (zelo uspešna sta bila Doom 2 in Doom 3), romane, stripe, namizne igre in celo filmske adaptacije, da o figurah, majicah in ostalemu sploh ne govorimo.

Doom so kasneje preselili na čisto vse možne igričarske platforme, pa tudi v bolj ali manj bizarne oblike, tako ga denimo lahko igrate v Beležnici, na pralnem stroju, znotraj videoigre Minecraft, na ročni uri, priredili so ga celo za igranje na testu za nosečnost. Skratka, težje je najti napravo, ki ne omogoča igranja te legendarne igre, kot pa takšno ki ga. Na dnu članka si poglejte še videoposnetek iz Youtuba, ki prikazuje kje vse je možno igrati to igro.

Mimogrede, danes, po 30-letih igro še vedno redno igra precej igralcev, predvsem zadnja leta so precej ugodna za obujanje klasik iz devetedesetih, saj jih lahko preprosto igramo na novih računalnikih s pomočjo emulatorjev, ki simulirajo operacijski sistem MS DOS.

Ob 30. obletnici Dooma slavimo igro, ki je spremenila igričarsko pokrajino in pustila neizbrisen pečat v naši kulturi. Od svoje prelomne tehnologije do inovativne skupnosti za več igralcev in možnosti modifikacij je igra vplivala na generacije igralcev in ustvarjalcev. Ko se ozremo nazaj na pretekla tri desetletja, je jasno, da je zapuščina Dooma še vedno živa in intenzivna kot vedno. Na še nadaljnjih 30 let akcije ubijanja demonov in vstajanja pekla.