Spletni intervju

Princ Harry: Vedno sem se počutil drugače kot ostali člani družine

E. J.
6. 3. 2023, 13.25
Posodobljeno: 6. 3. 2023, 13.25
Deli članek:

Za ogled spletnega intervjuja s princem Harryjem je moralo občinstvo kupiti izvod najbolj prodajane knjige spominov princa Harryja, Spare.

Profimedia
Kokain mu ni ustrezal, bolj mu je marihuana, je povedal Harry in spregovoril tudi o času v Afganistanu.

Biografija princa Harryja, Spare je polnila in še polni naslovnice s svojo izjemno pripovedjo o napetostih med kraljevo družino in osebnimi razkritji. V spletnem pogovoru z dr. Gabrom Matéjem, avtorjem o travmah in zasvojenosti in žalosti je vojvoda Susseški dejal, da se boji, da bo izgubil spomine na svojo mamo Diano, ko bo začel s terapijo. Povedal je tudi, da je poskrbel, da je svoje otroke "zadušil" z naklonjenostjo, da bi se izognil prenašanju kakršnih koli "travm" ali "negativnih izkušenj" iz lastne vzgoje, kako se spominja Afganistana in katera droga mu je najbolj ustrezala.

Njun pogovor ob ognju v Kaliforniji je sledil temi "življenja z izgubo" iz njegovih bombastičnih spominov Spare. V razmišljanju o javnem odzivu na delo je vojvoda Susseški vztrajal, da ni bil "žrtev" ali iskal sočutje. Razkril je, da je bil njegov odziv na objavo kontroverzne knjige ta, da se je počutil "neverjetno svobodnega". "Čutil sem, da sem odložil  ogromno težo s svojih ramen," je povedal dr. Matéju in knjigo opisal kot "služenje", ki pomaga drugim razbiti tabu o govorjenju o težavah z duševnim zdravjem.

Profimedia
Princ Harry spletnem pogovoru z dr. Gabrom Matéjem, avtorjem o travmah in zasvojenosti in žalosti - spletni intervju so si lahko ogledali kupci njegove knjige, in princ tudi tokrat ni varčeval s sočnimi podrobnostmi.
Odraščal je v mehurčku

Sobotna razprava se je osredotočala na prinčeva čustva, terapije in razmišljanja o duševnem zdravju. Komentarja glede nedavnih odkritij, kot je zahteva, da Harry in njegova žena Meghan zapustita Frogmore Cottage in ali se bo udeležil očetovega kronanja ali ne, ni bilo, niti ni bilo odgovora na vprašanje mnogih, kako se je kraljeva družina, vključno z njegovim bratom, počutila glede njegovih spominov.

Princ Harry je opisal svoje odraščanje, ko se je "počutil nekoliko drugače kot preostali člani moje družine"  in imel je občutek, da živi v nepovezanem "mehurčku", ki mu je terapija pomagala, da je počil. Pred mednarodno spletno publiko so ga vprašali o doživljanju čustveno oddaljenega otroštva, s pomanjkanjem objemov in izkazovanja naklonjenosti. Rekel je, da si je s svojimi otroki zelo blizu in da "skrbim, da jih dušim z ljubeznijo in naklonjenostjo". "Kot oče čutim veliko odgovornost, da ne prenesem nobenih travm ali ... negativnih izkušenj, ki sem jih imel kot otrok," je dejal.

O strahovih in mami Diani

Večkrat je govoril o pomenu terapije, saj se je napačno bal, da bi terapija spodkopala čustva do njegove matere Diane, ki je umrla v prometni nesreči v Parizu leta 1997, ko je bil Harry star 12 let. "Ena izmed stvari, ki me je je bilo najbolj strah, je bila izguba občutka, ki sem ga imel do svoje mame ... karkoli mi je uspelo obdržati od svoje mame," je dejal princ Harry. Toda teh občutkov ni izgubil in spoznal je, "da je pravzaprav samo želela, da sem srečen", je povedal dr. Matéju. 

Profimedia
Njegova biografija z naslovom Spare oziroma rezerva, ruši prodajne rekorde in razkriva tudi neprijetne plati britanske kraljevske družine.
O Meghan, svoji ženi

Princ je govoril o tem, da je "večno hvaležen" svoji ženi Meghan, ker je spremenila njegov pogled, in jo označil za "izjemno človeško bitje". Povedal pa je, da mu je srečanje z Meghan dalo "hiter tečaj" izkušenj z rasizmom, ki ga je opisal kot "precej šokantnega".

O kokainu, marihuani in Afganistanu

Princ Harry je prav tako zagovarjal uporabo psihedelične medicine, češ da mu je pomagalo "soočiti se s travmami in bolečinami iz preteklosti" in je kot "čiščenje vetrobranskega stekla". Dejal je, da jemanje kokaina "meni ni pomagalo", da pa je "marihuana drugačna, ki mi je dejansko res pomagala". Spregovoril je tudi o Afganistanu, kjer je služil dvakrat, in dejal, da se vsi britanski vojaki ne strinjajo z vojno. "Eden od razlogov, zakaj toliko ljudi v Združenem kraljestvu ni podpiralo naših čet, je bil ta, da so domnevali, da so vsi, ki so služili, za vojno. Ampak ne, ko se enkrat prijaviš, narediš, kar ti je naročeno. Torej nas je bilo veliko, ki se nismo nujno strinjali ali ne strinjali, vendar ste delali, za kar ste bili usposobljeni. Delali ste, za kar ste bili poslani."