Nova pravila

Kralj Karel III. se je spravil nad brata, princa Andrewa, izselil ga bo

E. J.
24. 2. 2023, 11.22
Posodobljeno: 24. 2. 2023, 11.29
Deli članek:

Pokojna kraljica je sinu, obtoženemu spolne zlorabe, namenila 250 tisoč funtov dodatka na leto, da je lahko živel. A zdaj, ko je kralj postal njegov brat, očitno ne bo več tako.

Profimedia
Princ Andrew in kralj Karel III..

Po novicah z angleškega dvora, da naj bi se princ Andrew bal, da se bo prisiljen izseliti iz 30 milijonov funtov vredne graščine Royal Lodge. Z aprilom se bodo namreč znižala finančna sredstva, ki jih tudi sam prejema kot član kraljeve družine, je napovedal kralj Karel III, ki zdaj odloča o kraljevih izdatkih. Če bo kralj svojemu bratu zmanjšal prihodke, si ta ne bo mogel privoščiti niti tekočih stroškov za vzdrževanje doma v Windsorju, piše Daily Mail. Royal Lodge ima 30 sob, bazen, 98 hektarjev zemlje in je stalno potreben vzdrževanja, kar pa bi za Andrewa predstavljalo precej veliko težavo.

Profimedia
Vojvodi grozi zmanjšanje dohodka, kot mu ga je namenila mama, pokojna kraljica Elizabeta II..
Zdaj pa se je princ63-letni  Andrew znova oglasil in povedal, da ne gre nikamor in da ne bo zapustil Royal Lodge, saj da je podpisal najemno pogodbo za 250 funtov na teden za naslednjih 75 let in posledično mislil, da bo posestvo lahko imenoval dom do konca svojega življenja. Vojvoda Yorški je še povedal, da je v preteklih letih porabil milijone svojega denarja za prenovo Royal Lodge po svojih željah in je dal vedeti, da ne bo odšel brez boja. Vir je za The Mirror povedal: "Rekel je, da ne bo odšel, ni možnosti, da bi se to zgodilo, in tudi če bi kralj to želel, kako bi to delovalo?" 

Mama mu je namenila 250 tisoč funtov na leto

Ko so Andrewa leta 2019 prizadele obtožbe o spolni zlorabi – kar odločno zanika –, je odstopil od delovnega kraljevega položaja in zato ni več prejemal javnih sredstev. Namesto tega se je zanašal na radodarnost svoje pokojne matere, ki ga je podpirala z zasebnimi sredstvi, približno 249.000 funtov na leto. Toda v zadnjih nekaj tednih naj bi kralj prosil vse člane kraljeve družine, naj zategnejo pasove in pričakujejo manj denarja kot v preteklosti.