Dedek gre na jug

»Brez reklame, s slabim PR in s kopico hejterjev« je film prejel prvo zlato rolo

M. T. V.
24. 2. 2023, 10.51
Posodobljeno: 28. 8. 2023, 08.48
Deli članek:

Film Dedek gre na jug režiserja Vincija Voguea Anžlovarja si je v dobrem mesecu dni ogledalo že več kot 25 tisoč gledalcev.

Arhiv Aatalanta
Dedek gre na jug

Slovenski film Dedek gre na jug režiserja Vincija Voguea Anžlovarja si je v dobrem mesecu dni predvajanja v kinematografih ogledalo že več kot 25 tisoč ljudi, za kar je prejel prvo zlato rolo. Režiser je tega izjemno vesel, saj to pomeni, da je gledalcem všeč. »Kolikor razumem iz čestitk, je vsaj devetdeset odstotkov gledalcev izjemno zadovoljnih z vtisom, ki ga film pusti,« pravi Vinci, za katerega je ta 'zmaga' še bolj sladka, ker je bil film na lanskem Festivalu slovenskega filma precej spregledan, prejel je le nagrado za najboljšega stranskega igralca (Jonas Žnidaršič).

Kolosej
Dedek gre na jug je prejel prvo zlato rolo.

»In nato je bil film odrinjen v januarski termin … 25 tisoč gledalcev v tem terminu je za slovenski film resna zmaga – brez reklame, s slabim PR in s kopico hejterjev (češ: slovenski je samo naslov drugače pa je čefurski) ... Ponosen sem na celo ekipo (z izjemo odločevalcev) in se vsem zahvaljujem za pomoč v izvedbi tega večplastnega projekta,« je po prejemu zlate role še dejal Vinci.

Večplastnega tudi zato, ker je to njegov prvi igrani celovečerec po trinajstih letih (nazadnje je leta 2008 posnel Vampirja z Gorjancev) in ker so ga snemali v štirih kosih, ker je vmes prišla korona in nato še ustavljeno financiranje filmov s strani vlade. A kot je dejal na pogovoru ob premieri na Ptuju: »Ne potrebujem nekih festivalskih nagrad, če me nagradi občinstvo s smehom.«

Marko Vavpotič
Režiser Vinci Vogue Anžlovar

Film Dedek gre na jug je zgodba o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla. Je zgodba o prijateljstvu in ljubezni. Vlado (Vlado Novak) iz bolnišnice ugrabi svojega najboljšega prijatelja Borisa (Boris Cavazza), saj se ne želi sprijazniti z dejstvom, da Boris umira. Boris in Vlado, oba glasbenika, se poznata že vrsto let, saj sta skupaj igrala v jazz orkestru. Vlado se odloči odpeljati Borisa v Makedonijo, da bi ponovno srečal svojo dolgoletno, nikoli izsanjano ljubezen Nedo (Ksenija Mišič), s katero je zaradi nesrečnih spletov okoliščin pred leti prekinil stike. Sprva gre vse po planu, potem pa jima pot prekriža Rominja Esma (Zala Djuric), ki je bila priča likvidaciji in je sedaj na begu. Trije junaki ne vedo, da so se znašli v obračunavanjih med bivšimi trgovci z orožjem in policijo. Življenje gre od tu naprej po svoji poti, naši junaki doživijo romantične, komične in akcijske dogodivščine polne glasbe in upanja.