Sladki spomini

Nuša Derenda: "Zamenjala sem Sanjo Doležal na odru"

Eva Jandl
23. 2. 2023, 17.00
Deli članek:

Priljubljena pevka Nuša Derenda rada praznuje obletnice, zato je letošnjega leta še posebej vesela, praznovanja pa jo tudi prisilijo, da se »brcne v tazadnjo«.

revija Jana
Nuša Derenda prepeva že 40 let, od tega je na samostojni glasbeni poti 25 let.

»Praznujem 25 let svoje samostojne glasbene kariere, na odrih doma in v tujini pa sem prepevala že 15 let pred samostojno kariero,« nam je povedala Nuša. »Obletnice in praznovanja imam rada, saj me tudi prisilijo, da se ’brcnem v tazadnjo’ oziroma da nekaj naredim. To me ohranja živo! Praznovala bom v Cankarjevem domu, kjer bom imela koncert s simfoničnim orkestrom.« Pravi, da je težko izbrala repertoar skladb, ki jih bo zapela, saj se jih je v četrt stoletja nabralo res veliko. »Res pa je, da je le nekaj tistih, ki jih ljudje dobro poznajo in so se usedle v srca poslušalcev. V karieri sem vedno delala na dolgi rok, nisem želela biti muha enodnevnica. Sicer pa sem svoji glasbeni karieri oziroma življenju pustila tudi prosto pot. Vedno sem dojemala, da mi je bil glasbeni talent dan, položen že v zibko, in vse življenje sem ga nadgrajevala ter se učila, učim se še zdaj. To, da sem pevka, je zame poslanstvo. In hvaležna sem, da sem lahko ob veliki glasbeni karieri imela tudi družino. Ob vrhuncu kariere je sicer vse lepo in prav, a nato se vprašaš, ali imam še kaj drugega, imam koga, ki me nekje čaka ... Zame je glasba poslanstvo tudi zato, ker sem se razdajala na odrih, nastopala sem na veliko dobrodelnih koncertih in zato me veliko večerov ni bilo doma s sinovoma. A jaz ljudi združujem, jim prinašam veselje in pozitivnost, in to je moje delo, zato sem srečna, da mi je nekako uspelo združevati kariero in družino,« nam je iskreno povedala. 

m24 / Mare Vavpotič
Pred njo sta dva velika koncerta: praznovanje 25. obletnice v Cankarjevem domu in Aktualov dan žena v Stožicah.
Na odru je zamenjala Sanjo Doležal

Nuša pa se bo za dan žena razdajala tudi na odru Stožic, ko bo pela na Aktualovem koncertu za dan žena. Ali ta praznik praznuje? »Ga ne praznujem (smeh), a če dobim kakšno rožico, sem vesela. To je praznik vseh žensk in vsaka ženska ima svoje poslanstvo, mnoge smo mame in imamo še kariero. Takim ženskam rečem le: kapo dol! Je pa to praznik, ki smo ga praznovali včasih: v šoli smo napisali čestitko za mamo in kupili rožo. Sinov tega nisem naučila, tudi mož Frenk mi rože prinaša bolj zadnja leta, tudi, če ni praznik.«

Promocijski material
Nuša v družbi moža Frenka

Na letošnjem Aktualovem dnevu žena Nuša ne bo nastopila prvič, nam je še povedala. »Enkrat sem že nastopala, ko sem zamenjala Sanjo Doležal, ki je zbolela, na odru sem pela z Vladom Kalemberjem: ’Kako je lepo vidjeti te opet ...’ Bil je bolj kratek nastop, tokrat bom na odru dlje časa. Zapela bom svoje največje uspešnice in se zelo veselim; zelo me zanima, kako bo publika sprejela moj nastop, hkrati pa sem počaščena, saj sem ena redkih slovenskih izvajalcev.« Pa njeni načrti za naslednjih 25 let? V glasnem smehu odgovori: »Ohranjati kondicijo, tako fizično kot glasovno. Uživati življenje vsak dan! Ravno včeraj smo praznovali 90. rojstni dan moje tašče, ki je v pravi navdih. Petindvajset let se zdi daleč ... Ko sem posnela pesem Čez 20 let, sem pomislila: kje je še to! A je tako hitro minilo, zato je treba praznovati vsak dan posebej.«

AKTUALOV DAN ŽENA

Nuša Derenda se že zelo kmalu vrača na največji slovenski oder. V petek, 3. marca, bo nastopila na koncertnem spektaklu Aktualov dan žena 2023 v ljubljanskih Stožicah. Najbolj romantični glasbeno-scenski dogodek začetka pomladi bodo poleg Nuše popestrili tudi Klapa Šufit, Novi fosili, Mladen Grdović, Siniša Žunec, Marko Škugor, Miran Rudan inDesign, Lana Jurčević in kot vedno številni gosti presenečenja.