kontekst

To razkritje nevarno za Harryjevo družino

R.T.
11. 1. 2023, 06.47
Posodobljeno: 11. 1. 2023, 11.42
Deli članek:

Statistika, ki je dvignila nemalo prahu. A ključen je kontekst, pravi princ.

Profimedia
Princ Harry

Princ Harry je med gostovanjem v eni od ameriških večernih pogovornih oddaj spet kritiziral medije, ki so poročali, da se je v svoji knjigi Rezerva pohvalil, koliko Talibanov je ubil med vojskovanjem v Afganistanu. Prepričan je, da je bila izjava o 25 smrtnih žrtvah kot figurah na šahovnici vzeta iz konteksta in zato »nevarna laž«.

Zaradi razkritja je bil Harry na Otoku delež nemalo kritik, sploh iz vojaških vrst, češ da tamkajšnja vojska svojih vojakov ne uči, naj na sovražnika gledajo kako drugače kot na človeška bitja.

Kot je poudaril, bi ga razjezilo, če bi slišal koga, kako se hvali s tem. In še, da je kontekst ključnega pomena. »Moje besede niso nevarne – so pa nevarne za mojo družino, če so vzete iz konteksta. Ampak to je njihova odločitev,« je dejal vojvoda sussekški.

Da je sploh razkril število žrtev, je pač stvar iskrenosti, je še dodal. Na ta način lahko vojni veterani brez sramu spregovorijo o svojih izkušnjah. »To podrobnost sem delil le zato, da bi zmanjšal število samomorov med veterani,« je poudaril.