13 let po prvem delu

James Cameron predstavil 'Avatar: Pot vode’ na svetovni premieri: "Ne gre za nov 'Avatar', gre za kino"

E. J.
7. 12. 2022, 08.42
Posodobljeno: 7. 12. 2022, 11.02
Deli članek:

Najbolj dobičkonosen film vseh časov je vendarle dobil nadaljevanje, premiera je včeraj slavnostno potekala v Londonu, pri nas pa bo v kinih od 14. decembra.

profimedia
Avatar: Pot vode je postavljen več kot desetletje po dogodkih v prvem filmu, osredotoča se na družino Sully (Jake, Neytiri in njuni otroci) ter na obstanek na Pandori.

Skoraj 13 let po tem, ko je James Cameron predstavil svoj 3D znanstvenofantastični epski film Avatar na londonskem Leicester Squareu, se je filmski ustvarjalec zdaj vrnil v nazaj, da bi predstavil svetovno premiero nadaljevanja Avatar: Pot vode. Na premieri so se zbrali vsi iz ’velikega podviga’, kot so dejali v šali, vključno z režiserjem Jamesom Cameronom, producentom Jonom Landaujem in igralci Sigourney Weaver, Samom Worthingtonom, Zoe Saldano, Stephenom Langom in Kate Winslet, tokrat pa so se zvezdniki sprehodili po modri preprogi.

profimedia
Slavnostna premiera v Londonu: igralki Kate Winslet in Sigourney Weaver, režiserJames Cameron ter igrlca Zoe Saldana in Sam Worthington so ponosno predstavljali nadaljevanje Avatarja.
Gre za kino!

Z odra znotraj Odeon West Enda je Cameron rekel: »Hvala, da ste prišli. Ne vem za vas, zame je to precej nadrealističen trenutek, ko smo končali s filmom. Pet let proizvodnje in pet let, ki obsegajo res temno obdobje. Zaradi pandemije so nas popolnoma zaprli. Obupal sem, da je te umetniške oblike, ki jo ljubim in ki sem ji posvetil štiri desetletja, konec. Končno smo se vrnili k delu, vendar nismo vedeli, ali bodo kinodvorane še delovale. Je konec? Ampak tukaj smo. Dvorane so spet polne in gledalci po vsem svetu so odločno izjavili, da to potrebujemo. Potrebujemo to sposobnost, da se zberemo, da sedimo v teh velikih temnih prostorih in skupaj sanjamo s široko odprtimi očmi v kinu. Zame nocoj ne gre za nov film Avatar. Gre za kinematografijo in tukaj ste v svoji obleki s črno kravato. To je praznovanje te oblike umetnosti, ki jo imamo tako radi. Vrnilo se je, živo je in tako odlično, kot je bilo kadarkoli prej.« Igralci in filmski ustvarjalci so od nedelje v Londonu in promovirajo film, ki ga Disney začne globalno predvajati 14. decembra, seveda tudi pri nas.

profimedia
Kate Winslet in james Camron na odru pred premiero: cel prostor je bil v modrem, tudi 'rdeča preproga' je bila tokrat modra.
Največji zaslužkar med filmi

Avatar: Pot vode je postavljen več kot desetletje po dogodkih v prvem filmu. Osredotoča se na družino Sully (Jake, Neytiri in njuni otroci), težave, ki jih spremljajo, trud, ki ga naredijo, da bi zaščitili drug drugega, bitke, ki jih bijejo, da ostanejo živi, ​​in tragedije, ki jih prestajajo, ko si prizadevajo zaščititi svoj dom na Pandori. Avatar: Pot vode je prejšnji mesec prišel na trg z napovedanim začetnim zneskom najmanj 150 milijonov dolarjev. Vstopnice za film, ki je dolg 3 ure in 12 minut, so bile v predprodaji pred dvema tednoma.

Izvirnik iz leta 2009 je zaslužil 2,9 milijarde dolarjev in je po nekaj ponovnih izdajah najbolj dobičkonosen film vseh časov.