jasna ločnica

Princesa bo kraljeve dolžnosti zamenjala za alternativno medicino

J.P./STA
8. 11. 2022, 15.06
Posodobljeno: 8. 11. 2022, 15.09
Deli članek:

Norveška princesa Martha Louise se odpoveduje opravljanju kraljevih dolžnosti in se bo v prihodnje s svojim zaročencem, samooklicanim šamanom posvetila področju alternativne medicine.

Profimedia
Durek Verrett in Martha Louise

51-letna Martha Louise je od junija zaročena z Durekom Verrettom, ki je v ZDA znan tudi kot šaman Durek. Njen odnos z znanim hollywoodskim duhovnim gurujem je na Norveškem poskrbel za kar nekaj dvignjenih obrvi, sploh v luči nekaterih njegovih trditev, denimo, da je rak stvar izbire. Na svoji spletni strani prodaja tudi medaljon, ki naj bi mu pomagal premagati covid-19.

Princesa, ki trdi, da se lahko pogovarja z angeli, je že leta 2002, ko se je odločila delati kot jasnovidka, izgubila naziv "njena kraljeva visokost". Leta 2019 pa se je ločena mati treh otrok strinjala tudi, da v svojih poslovnih podvigih preneha uporabljati naziv princesa.

Potem ko je bila v zadnjih letih kljub temu večkrat tarča kritik, da komercialne interese meša s svojim uradnim nazivom, pa je sedaj par pristal tudi na to, da se bosta na svojih medijskih kanalih, v različnih produkcijah in komercialnih aktivnostih vzdržala povezav s kraljevo družino.

"Princesa in njen zaročenec Durek Verret želita potegniti jasno ločnico med svojimi lastnimi dejavnostmi in kraljevo hišo," je danes pojasnil dvor v Oslu. Princesa tako v dogovoru s svojim očetom, kraljem Haraldom V. do nadaljnjega tudi ne bo več opravljala kraljevih dolžnosti, bo pa obdržala naziv princese.

Po poroki bo Verrett postal član kraljeve družine, ne bo pa pridobil kakršnegakoli naziva ali predstavljal monarhije, je še sporočila kraljeva družina. Ta je v luči nekaterih izjav para tudi poudarila zaupanje v norveški zdravstveni sistem in pomen medicinskega znanja in znanstvenih raziskav.

Martha Louise se je s pomenom tovrstnega znanja strinjala, dodala pa, da obstajajo tudi pomembni drugi deli telesnega in mentalnega zdravja, kot so "duhovnost, bližina z drugimi ljudmi in živalmi, joga in meditacija", izjavo povzema francoska tiskovna agencija AFP.