Prejel medaljo svobode od ZDA

Zelenski nagovoril Američane med volitvami in objavil pogoje Ukrajine za pogajanja z Rusijo

E. J.
8. 11. 2022, 15.07
Posodobljeno: 8. 11. 2022, 15.59
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Američane pozval, naj "ohranijo neomajno enotnost" do "vrnitve miru" v Ukrajino, to sporočilo pa je poslal danes, v torek, na dan ameriških vmesnih volitev, katerih rezultati bi lahko vplivali na stališče Washingtona do Kijeva. Povedal je še, kakšni so pogoji Ukrajine za pogajanja z Rusijo.

profimedia
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nagovoril Američane ob njihovih volitvah, povedal pa je tudi, pod kakšnimi pogoji se bo Ukrajina pogajala z Rusijo.

"Prosim vas, da ohranite neomajno enotnost, kot to počnete zdaj, do dneva, ko bomo slišali tiste velike besede, o katerih sanjamo, da bo mir končno ponovno vzpostavljen," je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v video klicu iz Kijeva, kjer je sprejel ameriško "medaljo svobode".

Zelenski se je zahvalil "predsedniku  Joeju Bidnu, dvostrankarskemu kongresu in vsem ameriškim državljanom" za veliko finančno, vojaško in diplomatsko podporo," ki so jo zagotovili Ukrajini od začetka ruske invazije 24. februarja. Pravzaprav je bil Washington osem mesecev glavni zaveznik Kijeva, ki mu je pomagal z ostrimi sankcijami proti Moskvi in ​​velikemu delu ruskega gospodarstva ter z oskrbo ukrajinske vojske z orožjem in vojaško opremo ter obveščevalnimi podatki, ki so bistveni za operacije na prvi črti. Ameriški kongres pa je sredi maja deblokiral 40 milijard dolarjev pomoči Ukrajini.

Zelenski je še dejal, da je počaščen s priznanjem "medalje svobode" iz Filadelfije, ki jo je posvetil "vsem Ukrajincem in Ukrajinkam", ki "največji avtokraciji na svetu kažejo, da lahko pričakujejo le poraz v Ukrajini".

profimedia
Ukrajinska vojska se pripravlja na zimo.
Pri tem je omenil "junaške vojake", "prostovoljce" in druge zaposlene, med njimi "v energetiki, ki prebivalcem po ruskem uničenju infrastrukture z raketnimi napadi in iranskimi droni ponovno vzpostavljajo oskrbo z elektriko, zadel elektrarne. Svoboda je za nas glavna beseda in resnično združuje vse Ukrajince," je dejal Zelenski.

Ukrajinski pogoji za pogovore z Rusijo, ta odgovarja

Ukrajinski predsednik je v svojem rednem nočnem nagovoru še dejal, da je pripravljen na pogovore z Rusijo - a le take, ki bodo vsebovali vrnitev zasedenega ukrajinskega ozemlja, zagotovilo odškodnin za ruske napade in kazni za odgovorne za vojne zločine, poročajo tuje tiskovne agencije."Kdor resno razmišlja o podnebnih vprašanjih, bi moral resno razmišljati tudi o tem, da je treba takoj ustaviti rusko agresijo, obnoviti našo ozemeljsko celovitost in prisiliti Rusijo v resnična mirovna pogajanja," je dejal Zelenski, ki bo danes na daljavo nagovoril svetovne voditelje na podnebni konferenci COP27, poroča Sta.

profimedia
Kijev med zatemnitvijo.

"Ponavljam - obnovitev ozemeljske celovitosti, spoštovanje Ustanovne listine ZN, odškodnina za vso škodo, ki jo je povzročila vojna, kazen za vse vojne zločince in zagotovila, da se to ne bo več ponovilo. To so povsem razumljivi pogoji," je dejal Volodimir Zelenski.

Pogoje za pogajanja je postavil nekaj dni po tem, ko je ameriški časnik Washington Post poročal, da v ZDA želijo, da Ukrajina pokaže pripravljenost na pogovore, saj naj bi Washington skrbelo, da bi Kijev s preveč nepopustljivim pristopom lahko škodoval svoji mednarodni podpori.

Ukrajina je sicer po besedah Zelenskega že večkrat predlagala takšne pogovore, vendar so "vedno dobili nore ruske odgovore z novimi terorističnimi grožnjami, napadi, obstreljevanjem ali izsiljevanjem," kot je po navedbah Reutersa dejal ukrajinski voditelj. Na drugi strani pa je namestnik ruskega zunanjega ministra Andrej Rudenko odgovoril, da Rusija ne postavlja nikakršnih predpogojev za mirovna pogajanja, računa le na "dobro voljo" Kijeva, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Ob tem je poudaril, da je bila Rusija na pogajanja vedno pripravljena, poroča Sta.

"Ukrajina je enostransko sprejela odločitev, ki ji prepoveduje mirovna pogajanja z Rusijo. To je njihova odločitev. Mi smo vedno izražali pripravljenost na takšne pogovore - nismo bili mi tisti, ki smo jih prekinili," je še dodal Rudenko.

profimedia
Volodimir Zelenski pravi, da postavlja povsem razumne pogoje za pogajanja Ukrajine z Rusijo.