Danijela Martinović

»Ne skrivam, bila je res ljubezen na prvi pogled«

Nejc Simšič
16. 9. 2022, 14.08
Posodobljeno: 16. 9. 2022, 15.06
Deli članek:

Po treh desetletjih na glasbenih odrih, številnih nagradah in čudovitih koncertih Danijela prvega oktobra s svojimi največjimi uspešnicami prihaja na eno najimenitnejših prizorišč v Sloveniji, v ljubljanske Križanke. V intervjuju za naš časopis je razkrila podrobnosti velikega koncerta, nam odprla vrata v svojo zasebnost in podrobneje opisala svoj »življenjski seznam želja«.

Marko Vavpotič/M24
Danijela Martinović

Ljubljenka občinstva, hrvaška pop diva Danijela Martinović, bo 1. oktobra Sloveniji poklonila »otvoreno srce«, kar v prevodu pomeni odprto srce. Še pred tem je vedno nasmejana glasbenica za nas odprla vrata v svojo zasebnost in glasbeno kariero.

Nazadnje ste nas razveselili s pesmijo Fortunata, pesem se je dobro prijela, ljudje jo poznajo, a vseeno čakajo nove pesmi ...
Mislim, da gre v današnjem pretoku informacij vse skupaj zelo prehitro. In tako je tudi z glasbo. Ljudje še niti niso dobro spoznali, ali če lahko tako rečeva, usvojili ene pesmi, že sprašujejo po novi. Želela bi si, da se vsi skupaj malo ustavimo. In to sem želela doseči s pesmijo Fortunata. To je pesem miru, ki sporoča veliko več kot ostale moje pesmi. Zato bi si morali vzeti več časa, da bi ji zares prisluhnili. Fortunata zame pomeni, da smo točno tam, kjer moramo biti, v trenutku in času ... Vsi bežimo pred samim seboj v tem hitrem tempu življenja, zato je prav, da se za trenutek ustavimo in smo to, kar smo.

Fortunata bo tudi del vašega repertoarja na koncertu v ljubljanskih Križankah, ki bo 1. oktobra, kajne?

Tako je! To bo ena mnogih pesmi, saj bo koncert neke vrste presek vseh mojih uspešnic.

OBISKALA JE RADIO AKTUAL
Danijela je bila ob svojem obisku Ljubljane tudi gostja VIP-šova na radiu Aktual z Mojco Gornik in Juretom Ličnom. In čeprav je bila zelo zgodnja ura, ko tudi glasilke večine še spijo, je Danijela zapela dve pesmi. Ob kapučinu je voditeljema zaupala, da se je letos poleti lotila jadralnega padalstva in da ji gre kar dobro. Na startu se sicer vpraša, kaj ji je tega treba, ko se odlepi od zemlje, doživi vso čarobnost nevarnega podviga, ko pristane, pa zavpije: »Jaz bi še!«

Se veselite nastopa v Križankah? Vem, da vam je ta lokacija res pri srcu ...

Jaz vedno znova rečem, da so Križanke ena najlepših lokacij v mojem življenju, kjer sem nastopala. In verjemite mi, da sem nastopala skoraj povsod. (smeh) Res se zelo veselim tega koncerta, tako zelo, da imam že kar metuljčke v trebuhu. Če pomislim, sem na zadnje v Križankah nastopila še pred prenovo in se še toliko bolj veselim.

Oktobrskemu koncertu ste dali ime Otvoreno srce oziroma odprto srce.

Ta koncert je nekako tudi začetek novega poglavja v mojem življenju. In to se bo zelo dobro videlo, čutilo in doživelo na tem koncertu. Tudi celoten nastop in pesmi smo začinili s čarobnim prahom, če lahko tako rečem. Z mano na odru bo deset glasbenikov, za katere menim, da so res najboljši glasbeniki, kar jih trenutno premore Hrvaška. Slovencem bomo postregli malo drugačno, posebno in ekskluzivno glasbeno doživetje, polno čustev ter presenečenj.

Zakaj ste koncert naslovili Otvoreno srce?
To je naslov, ki sem ga dobila na svoj rojstni dan pred enim letom. Želela sem vse, kar sem v življenju ustvarila in kar želim sporočiti ljudem, da je zbrano pod enim imenom, pod enim zaščitnim znakom. Nato sem poklicala vašega oblikovalca Žarka Kerina, mu povedala, kaj si želim, in mi je za 50. rojstni dan poklonil logotip v obliki odprtega srca. Jaz sem seveda jokala kot dež, Žarko pa je samo rekel: »Danijela, jaz te poznam nekaj mesecev in karkoli sem poskusil, sem vedno znova prišel do odgovora, da si ti Danijela z odprtim srcem.« Zjokala sem se od sreče, priznam.

Aktual
Danijela na Radiu Aktual z Mojco Gornik in Juretom Ličnom.

Ste tudi ljubljenka slovenskega občinstva. Kako vi vidite to kemijo med vami in Slovenci?

Če bi se katerakoli kemija lahko opisala, ne bi bila več kemija, ampak bi bila odgovor na to vprašanje. (smeh) Mislim, da je bila med mano in Slovenci v trenutku ljubezen na prvi pogled. Spomnim se dogodka, ko sem leta 1996 nastopila v oddaji legendarnega Stojana Auerja, da se je zgodila magija s slovenskim občinstvom. In od takrat naprej samo raste, iz leta v leto.

Hm ...?

Bom povedala po domače: pri mojem odnosu s slovenskimi oboževalci ni zdrave pameti ... in to mi je zelo všeč. Saj veste, kaj pravijo, kjer ni zdrave pameti, tam deluje srce!

Povejte mi še nekaj, pred letom dni, ko ste dopolnili okroglih 50 let, ste si zadali seznam 50 stvari, ki jih boste v življenju uresničili. Julija letos ste praznovali 51 let, kako napreduje vaš seznam?

Haha, imate zelo natančne podatke! (smeh) Lahko vam povem, da mi gre izpolnjevanje seznama zelo dobro, saj imam odkljukanih že več kot tretjino stvari, ki sem si jih zadala. To je stvar, ki bi jo svetovala čisto vsakemu!

Zakaj?

Že zato, da nas ritem življenja ne odpelje v neko vzporedno ulico, ki je po možnosti na koncu še slepa ulica. Treba si je privoščiti male radosti življenja, za sebe. Vsakič ko eno od stvari s seznama uresničim, sem presrečna in se počutim, kot da sem se na novo rodila.

Marko Vavpotič
Zvezdnica je julija letos praznovala 51 let, kar več kot očitno zelo dobro skriva.

Za kakšne stvari to gre? Kaj ste že uresniči z vašega seznama?

Uf, teh je bilo res že precej. Recimo, da sem skočila s paraglidingom, skočila sem s padalom v dvoje, potapljala sem se 25 metrov globoko ... Naslednja stvar je rafting. (smeh)

Same adrenalinske stvari, torej?

Ah, nikakor. Ne gre samo za športne ali adrenalinske stvari, ampak gre za vse segmente življenja. Recimo na seznamu je tudi obisk Japonske. To si res želim.