Dva naloga ustaljena praksa

Zagotavljajo, da pri prevozu ni prišlo do zamenjave. Kaj se je dogajalo znotraj celjske bolnišnice?

G.G./STA
16. 9. 2022, 14.15
Posodobljeno: 16. 9. 2022, 14.18
Deli članek:

Kje je prišlo do usodne napake pri identifikaciji bolnikov, ki sta bila iz doma starejših občanov prepeljena v celjsko bolnišnico. V Zdravstvenem domu Sevnica, kjer so opravili prevoz, so opravili interni nadzor.

Bobo
Fotografija je simbolična
Zaradi napačne identifikacije dveh pacientov bodo na ministrstvu za zdravje uvedli izredni strokovni nadzor, je v četrtek napovedal minister Danijel Bešič Loredan. Minister je govoril s sinovoma pacienta, ki sta izvedela, da je pokojni v resnici njun oče, in s svojci, ki so izvedeli, da oseba, ki so jo pokopali, ni njihov svojec. Vsem se je v svojem imenu in imenu vlade opravičil.

Preiskava bo morala pokazati, kdo je kriv za "serijo nedopustnih napak", ki so v celjski bolnišnici pripeljale do zamenjave dveh pacientov. Poročali smo, da ob sprejemu v bolnišnico nihče od njiju ni imel identifikacijskih zapestnic, premeščana sta bila po rutinskem postopku, z izpiskom zdravil in napotitvijo iz doma. 

Direktorica ZD Sevnica Vladimira Tomšič je danes povedala, da sta zaposlena v njihovi reševalni enoti prejšnjo sredo prejela naročilo za dva nenujna prevoza iz Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem mostu v Splošno bolnišnico (SB) Celje.Ob prevzemu v domu starejših bolnika na roki nista imela identifikacijske zapestnice, kar je običajna praksa. Zaposlena - zdravstveni tehnik in medicinska sestra - po besedah direktorice zagotavljata, da do zamenjave identifikacije bolnikov pri prevozu v celjsko bolnišnico ni prišlo. "Kaj se je dogajalo znotraj bolnišnice, pa bodo morali pojasniti v bolnišnici," je dodala.

En bolnik je v bolnišnici kasneje umrl, drugega pa so v ZD Sevnica pred dvema dnevoma prepeljali nazaj v dom starejših občanov. Ob vrnitvi v dom je bila ugotovljena napačna identiteta bolnika. Medtem so njegovi sorodniki že organizirali pokop, saj so mislili, da je umrl, v grobu pa je bil drug moški, ta, ki je umrl v bolnišnici.

Dva naloga na en prevoz ustaljena praksa

Ob prevozu v celjsko bolnišnico sta bila sicer izdana dva delovna naloga, po eden za vsakega bolnika, bolnika pa sta bila prepeljana skupaj, v istem reševalnem vozilu. Direktorica Tomšič zagotavlja, da gre za ustaljeno prakso in da so ravnali po pravilih. Delovni nalog, tako direktorica, ni vezan na prevoz, pač pa na bolnika, zato sta morala biti izdana dva. Če bi bilo zaradi zdravstvenega stanja bolnikov potrebno, bi vsakega od bolnikov prepeljali ločeno, je zagotovila.

Zaradi dogajanja je zaposlene dopoldne znova opomnila na pomen vsakokratnega preverjanja identifikacije bolnikov. Spomnila je, da se morajo zaposleni v zdravstvu med drugim držati pravilnega informiranja bolnika, pravilnega dokumentiranja, pravilnega opazovanja in pravilnega vrednotenja.