Za mnoge je slutil, da bodo evergrini

Jože Potrebuješ: »Zares ne vem, koliko pesmi sem napisal«

Eva Jandl
25. 6. 2022, 07.34
Posodobljeno: 25. 6. 2022, 07.37
Deli članek:

Šef skupine Čuki in avtor mnogih uspešnic, za katerega pravijo, da jih stresa iz rokava, nam je povedal, kdaj je najbolj ustvarjalen in ali takoj ve, kdaj bo nekaj pesem uspešnica.

Osebni album
Jože Potrebuješ je že več kot 30 let šef ene najuspešnejših slovenskih glasbenih skupin Čuki.

V svoj obsežni repertoar glasbe ste dodali še pesem s pevko Alyo. Povedala je, da ste pesem kar stresli iz rokava.

Refren pesmi sem imel napisan že nekaj časa, idejo o žuru na pomolu in poletnih ritmih pa sem dobil, ko je pred dvema mesecema Alya predlagala, da bi skupaj posneli kakšno pesem. Tako Alya kot Čuki smo veliki oboževalci morja in imamo že kar nekaj poletnih uspešnic. Mi gremo pa na morje, Komar, Poletna, Brazil …

Morda veste, koliko pesmi ste že napisali?

Prav zares ne vem, koliko pesmi sem napisal. Mnogi mislijo, da sem jih na stotine. Pa jih nisem toliko. Srečo imam samo, da večino, ki sem jih napisal, ljudje poznajo, so celo hiti, nekatere pa že kar evergrini.

Revija Zvezde
Zadnjo poletno uspešnico je napisal in zapel s pevko Alyo, saj sta oba oboževalca morja.

Kdaj ste najbolj ustvarjalni in ali takoj veste, da bo neka pesem uspešnica?

Za kar nekaj pesmi, ki sem jih napisal, sem slutil, da bodo hiti. Takšne so recimo Komar, Kavbojci in Indijanci, Daj mi poljub, Ferrari polka, Krokodilčki, Štorklje … Že ko pesem komu zapojem ob kitari, kar hitro vem, kaj je za pričakovati od nje. Obstajajo pa tudi pesmi, za katere nisem mislil, da se bodo tako priljubile poslušalcem, in te presenetijo. Takšne so recimo Če se od spominov da živet, ali pa Ko ko ko, ki je bila napisana čisto za hec in je presegla vsa pričakovanja, saj je najbolj gledana slovenska pesem.

Začeli ste s pop glasbo, nato pa skakali v druge žanre, celo narodnozabavne – je bilo to načrtno? 

Verjetno smo Čuki najbolj raznovrsten ansambel na svetu. Človek bi temu morda rekel v stilu naše zadnje uspešnice Ma ni da ni. Imeti hite v tako raznovrstnih glasbenih žanrih – od popa (Štorklje, Krokodilčki, Vsepovsod ljubezen), narodnozabavnih (Daj mi poljub, Kraljestvo naše sreče), countryja (Ta vlak, Kavbojci, Z nogo ob tla), turbofolka (Ferrari polka, Pancer tanc), funka (Sonce) do otroških pesmi (Ribič Pepe, Mravljice, Ko ko ko) … To ni zelo načrtno. To so trenutni navdihi, ki pridejo med ustvarjanjem. Je pa res, da moraš imeti danes kar pogum, da si kaj takega upaš v času, ko te hočejo vsi nekam popredalčkati. Mi pa uživamo v tem in res nam ni dolgčas.

Tine Venko
Pravi, da ima srečo, saj večino njegovih pesmi ljudje poznajo.