Muzikal

Iz londonskega West Enda na Kongresni trg

Nejc Simšič
24. 6. 2022, 20.00
Deli članek:

V Ljubljano so danes prispeli ustvarjalci z londonskega West Enda, ki smo jih zmotili na prvi vaji pred ponedeljkovo premiero slavnega muzikala Zgodba z zahodne strani.

Mediaspeed
Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek in britanski režiser Mykal Rand.

Priljubljeni Festival Ljubljana, ki letos navdušuje s svojo že jubilejno 70. izvedbo, gledalcem vsako leto ponudi tudi en odmeven muzikal. Letos bo to sloviti muzikal Zgodba z zahodne strani (West side story), ekipa ustvarjalcev iz londonskega West Enda je že prispela v Ljubljano in že pili zadnje podrobnosti pred ponedeljkovo premiero. 

Režiser je stari znanec Festivala Ljubljana

Muzikal Zgodba z zahodne strani je pripoved o rivalstvu med dvema tolpama različnih etničnih pripadnosti ter po vzoru Shakespearjeve drame Romeo in Julija o mladi ljubezni med pripadnikoma teh tolp. Zgodba je postavljena v sredino petdesetih let 20. stoletja na Manhattnu. Za interpretacijo bo na našem odru tokrat poskrbel režiser in koreograf Mykal Rand, ki je že star znanec Festivala Ljubljana, saj je v zadnjih letih gledalcem že ponudil muzikale Lasje, Jesus Christ Superstar, Evita in druge, lansko poletje pa je navduševal z muikalom Chicago.

Mediaspeed
Lansko leto so na Kongresnem trgu odmevale uspešnice Chicaga.

"Res je neopisljivo lepo biti nazaj v Ljubljani. Vsako leto je zelo lepo dobiti vabilo in smo počaščeni, da lahko nastopamo na v Ljubljani in na Festivalu. Da lahko pridemo z muzikalom na tako velik oder, je res nekaj veličastnega. Pa tudi v mesto Ljubljana smo zaljubljeni vsakič znova, od arhitekture do ljudi," je za naš portal povedal britanski režiser Mykal Rand.


Premierna uprizoritev muzikala Zgodba z zahodne strani (West Side Story) bo 27. junija ob 21. uri, nato bodo med 28. junijem in 1. julijem na sporedu še štiri ponovitve, vse v Poletnem gledališču Plečnikovih Križank.

Outnow
Prizor iz filma Zgodba z zahodne strani (2021).


West Side Story ali Zgodba z zahodne strani je ena največjih glasbenih uspešnic dvajsetega stoletja. Premiera leta 1957 je doživela kar 732 ponovitev, čemur je sledila turneja po vseh večjih mestih ZDA z 249 ponovitvami. Zgodba z zahodne strani obstaja tudi v filmskih različicah; pod najnovejšo se je kot režiser leta 2021 podpisal Steven Spielberg. V spodnjem videu si lahko pogledate tudi eno od mnogih pesmi iz filmske različice.