»PRI 33 LETIH BOMO, KOT KAŽE, VENDARLE VSTALI OD MRTVIH«

Skupina California se po 18 letih vrača na odre

Eva Jandl
7. 6. 2022, 20.33
Deli članek:

Okoli osamosvojitve Slovenije pa vse do novega tisočletja je bila ena večjih slovenskih glasbenih skupin in kraljica vsake zabave California. Praznovanje 30. in 32. obletnice jim je preprečila epidemija, zdaj pa so končno napovedali koncert, po dolgih 18 letih pavze. Kaj nam je o tem povedal pevec skupine Matjaž Zupan?

Osebni arhiv
Skupina California na vrhuncu slave, kmalu po osamosvojitvi Slovenije

Kranjska pop rock skupina California je pod vodstvom pevca (in avtorja številnih uspešnic) Matjaža Zupana nastala leta 1990, v času delovanja so izdali pet albumov, prvega pred 31 leti; na tem se je znašla balada V meni je California, po kateri je njihov prvenec dobil ime in s katero so prvič izkusili slavo. O priljubljenosti benda, ki je prenehal delovati približno tri leta po izdaji zadnjega albuma Še 1000 km (1999), priča tudi na Facebooku ustanovljena skupina s pomenljivim imenom Hočemo glasbeno skupino California nazaj!!!

California je nastala le leto pred osamosvojitvijo Slovenije in v samostojni državi je hitro postala ena največjih glasbenih skupin – s pesmima V meni je California, Rad letel bi in drugimi uspešnicami. Bili so nuja vseh zabav, skozi leta so jadrali v vse bolj rokerske vode, svoj zadnji koncert pa so odigrali leta 2004. »Po tistem smo skupaj zaigrali le še na kakšnem zasebnem rojstnem dnevu in javno ob obletnici oddaje Dragana Buliča Še v torek obujamo spomine,« pravi Matjaž Zupan, ki je sicer načrtoval veliko praznovanje 30. obletnice skupine, a jim jo je kot mnogim drugim glasbenikom zagodla epidemija in slavje preprečila. Lani je tako Matjaž za december načrtoval praznovanje 32. obletnice, a je korona preprečila tudi ta koncert. »Kot kaže, bomo zdaj, ob pomoči Zavoda za turizem in kulturo Kranj, ki je organizator koncerta, pri 33 letih vstali od mrtvih,« pravi v smehu, s skupino California se namreč pripravlja na koncert, ki bo konec tedna. Seveda se ob nastopu po 18 letih pavze poraja vprašanje, ali to pomeni, da se bo skupina spet združila ... O tem je Zupan že pred časom dejal, da je vse odvisno od novih pesmi, ki lahko nastanejo: »Če lahko ljudem predstavimo novo glasbo, ki jim bo mogoče kaj pomenila, se mi združitev zdi smiselna.«

HČERKA GRE PO NJEGOVIH STOPINJAH

Pevca Matjaža Zupana smo po koncu delovanja skupine še slišali, saj je deloval tudi pod umetniškim imenom MZ Hektor, o njem smo tudi brali v večini medijev, ko je bil predsednik Združenja skladateljev in avtorjev za zaščito glasbene avtorske pravice Slovenije (Sazas), nazadnje pa smo na Emi slišali njegovo hčerko Lejo Zupan Debelak, ki se kot glasbenica predstavlja pod umetniškim imenom Leya Leanne. Enaindvajsetletnica si je nastop priborila na Emi Freš, a žal se ji želja po zmagi in odhodu v Torino ni uresničila. Ljubezen do glasbe ji je privzgojil oče, sama pa je ob svojih nastopih poudarila, da zaradi očeta ni imela nobenih privilegijev, dobila je le moralno podporo in napotke.

Osebni arhiv
Člani skupine California danes