Catherine Deneuve

Francoska diva, ki je zavrnila Hollywood

M. V.
7. 6. 2022, 07.22
Deli članek:

Catherine Deneuve, ki velja za eno najboljših evropskih igralk, bo svojim lovorikam kmalu dodala še zlatega leva za življenjsko delo, ki ji ga bodo podelili na filmskem festivalu v Benetkah. »Z veseljem prejemam to prestižno nagrado,« pravi 78-letnica, ki ni želela postati hollywoodska ikona.

Profimedia
Catherine Deneuve je od nekdaj veljala za modno ikono, kar potrjuje še danes pri 78. letih.

Posebne vrste lepotica, simbol francoske kinematografije, brezčasna diva, filmska ikona in podobne laskave nazive ji je ob novici, da bo prejela zlatega leva, nadel direktor beneškega festivala Alberto Barbera. Catherine Deneuve si jih vse zares zasluži. Oba njena starša sta bila igralca, zato je tudi ona začela igrati že pri dvanajstih letih – in se od takrat še ni ustavila. Zanjo so se grebli največji evropski pa tudi hollywoodski režiserji, od Luisa Buñuela, Françoisa Truffauta, Romana Polanskega, celo sam Hitchcock je prosil za njeno sodelovanje, a se žal na koncu ni izšlo. Igralki, nekoč znani po vlogah ledenih, skrivnostnih lepotic, je Hollywood ležal pred nogami, a je raje ostajala zvesta evropski kinematografiji, v ameriških filmih je zaigrala le tu in tam. Med njenimi najbolj znanimi filmi so Lepotica dneva, Zadnji metro, Mesto zločina, Lakota, Indokina, Plesalka v temi …

Profimedia
Leta 1967 v filmu Lepotica dneva

Catherine kot dekle zase ni mislila, da je lepotica, pravzaprav je ta naziv pripadal njeni leto dni starejši sestri Francoise, tudi igralki, ki so ji napovedovali bleščečo kariero, a je pri petindvajsetih letih umrla v prometni nesreči. Bili sta najboljši prijateljici, skupaj sta zaigrali v filmu The Young Girls of Rochefort (1967). Njena smrt je Catherine strašansko prizadela. Čeprav je ves čas na očeh javnosti, njeno zasebno življenje ostaja precej skrito. Poročena je bila le enkrat, in sicer s fotografom Davidom Baileyjem, bolj razvpiti pa sta bili njeni zvezi z režiserjem Rogerjem Vadimom in igralcem Marcellom Mastroiannijem, s prvim ima sina Christiana (59 let), z drugim pa hči Chiaro (51 let), oba sta igralca. Imela naj bi tudi kratke aferice s številnimi znanimi filmarji, od Clinta Eastwooda, Franca Nera, Burta Reynoldsa do Johna Travolte. Zadnjih trideset let je brez uradnega spremljevalca, čeprav menda ima partnerja, ki pa ga noče izpostavljati. Rada pa pove, da obožuje vrtnarjenje, da veliko raje zapravlja za nove rastline kot za nakit ali modna oblačila.