Prihaja Evrovizija 2022

LPS letijo v italijanski Torino, kjer bodo zastopali Slovenijo

STA/M.U.
28. 4. 2022, 11.11
Posodobljeno: 28. 4. 2022, 11.27
Deli članek:

Glasbena skupina LPS (Last pizza slice) bo na evrovizijski oder stopila v prvem polfinalnem večeru, 10. maja.

Mediaspeed
LPS

V Italijanskem mestu Torino bo letos potekala že 66. Pesem Evrovizije. LPS bodo s skladbo Disko nastopili na prvem polfinalnem večeru 10. maja kot peti po vrsti. Oba polfinalna večera bosta potekala 10. in 12. maja, finale pa bodo 14. maja.

"Zelo se veselimo nastopa pred tako številnim občinstvom. Dali bomo vse od sebe, upali na čim boljšo uvrstitev, zagotovo pa bomo imeli na to izkušnjo lepe spomine," so pred odhodom v Torino sporočili člani zasedbe LPS.

LPS so nastali leta 2018. Trenutno LPS sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bas kitara) in Žiga Žvižej (klaviature). Vsi so gimnazijci iz Celja.

Evrovizijsko občinstvo bodo skozi tri večere v živo vodili trije voditelji: ena najuspešnejših italijanskih glasbenic Laura Pausini, priljubljeni televizijski in radijski voditelj Alessandro Cattelan ter britanski kantavtor Mika. Komentator vseh treh televizijskih prenosov na slovenski televiziji bo Andrej Hofer.

Za deset mest v finalu se bodo v prvem polfinalu, poleg skupine LPS potegovali še predstavniki Albanije, Latvije, Litve, Švice, Ukrajine, Bolgarije, Nizozemske, Moldavije, Portugalske, Hrvaške, Danske, Avstrije, Islandije, Grčije, Norveške in Armenije.

Dva dni pozneje se bodo v drugem predizboru za evrovizijski finale potegovali Finska, Izrael, Srbija, Azerbajdžan, Gruzija, Malta, San Marino, Avstralija, Ciper, Irska, Severna Makedonija, Estonija, Romunija, Poljska, Črna gora, Belgija, Švedska in Češka.

Slovenske točke bo v Torino sporočila slovenska televizijska voditeljica Lorella Flego.

V velikem evrovizijskem finalu, 14. maja, bo nastopilo 25 držav - dvajset najboljših iz dveh predizborov ter predstavniki tako imenovanih velikih pet (Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija in Italija). Zmagovalno skladbo bodo izbrali gledalci s telefonskim glasovanjem in petčlanske strokovne žirije v vseh 40 državah udeleženkah.

Uro pred začetkom prenosa finalnega izbora si bodo lahko slovenski gledalci ogledali posebno oddajo Vse o Evroviziji 2022. To bo reportaža iz Torina, v kateri bo od blizu predstavljeno dogajanje dveh tednov vaj, generalk, prireditev, zaodrje ter LPS na vajah. Novinar reportaže je dopisnik RTV Slovenija iz Italije Janko Petrovec, snemalec, montažer in režiser pa Niko Karo, je še objavljeno na MMC RTV Slovenija.

Lani je v finalu 65. tekmovanja za pesem Evrovizije v nizozemskem Rotterdamu slavila italijanska rock skupina Maneskin s pesmijo Zitti e buoni.