Nov akcijski film

Severnjak ali zgodba o epskem maščevanju

Nejc Simšič
14. 4. 2022, 20.00
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 20.04
Deli članek:

Slovenski gledalci od danes naprej že lahko uživajo v novem filmu vizionarskega režiserja Roberta Eggersa, Severnjak. Vikinški ep vključuje izvrstno igralsko zasedbo, saj v glavnih vlogah igrajo Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk in Willem Dafoe.

Outnow
V glavni vlogi blesti priljubljeni igralec Alexander Skarsgård, ki ga Hollywood obožuje.

V akcijskem filmu Severnjak spremljamo zgodbo mladega princa Amletha, ki je tik pred tem, da postane moški, ko njegovega očeta brutalno umori stric, ki ugrabi dečkovo mamo.

Ko Amleth s čolnom beži iz svojega otoškega kraljestva, se zaobljubi, da se bo maščeval. Dve desetletji pozneje je Amleth vikinški berserker, ki napada slovanske vasi in ga jasnovidka opomni na njegovo zaobljubo: maščevati očeta, rešiti mater in ubiti strica.

Po potovanju z ladjo sužnjev na Islandijo se Amleth s pomočjo Olge, zasužnjene Slovanke, pretihotapi na stričevo kmetijo – in si prizadeva izpolniti svojo zadano obljubo. »Nikoli nisem želel posneti filma o Vikingih. Mislil sem, da so Vikingi nasilni, hudobne zveri brez interesov. Po drugi strani je moja žena oboževala islandske sage, srednjeveške zgodbe o vikinških podvigih in je vedela, da mi bodo všeč. Ko smo se leta 2015 odpravili na Islandijo, so me epske in osupljive pokrajine popolnoma navdušile. Takoj sem si zamislil samotne like iz desetega stoletja na konju, pritlikavce in te nadnaravno obarvane gore, ledenike ter neskončno nebo,« je povedal režiser Robert Eggers, ki je k filmu privabil sama zveneča igralska imena.