Obudil jih je Jani Pavec

Vrača se prvotna zasedba Atomik Harmonik: "Zvesti bomo žanru, ki smo ga ustvarili pred 18 leti"

Eva Jandl
14. 4. 2022, 19.25
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 22.17
Deli članek:

Nemalo nasmeškov je na obraze privabila novica, da se vrača tista prva zasedba skupine Atomik Harmonik, ki je prva našla slovenski turbo folk žanr – dve brhki blondinki, en frajer na harmoniki in drugi, ki poje nekaj med popom in zabavno glasbo. Poklicali smo šefa skupine Janija Pavca, zakaj se je odločil za obuditev skupine, kaj bodo prepevali in kako je v pokoronskem času s porokami, saj se ukvarja tudi z organizacijo porok.

osebni arhiv
Po 18 letih so se ponovno našli in nadaljujejo glasbeno zgodbo danes že legendarne skupine Atomik Harmonik.

Pred kratkim ste povedali, da se je prvotna zasedba Atomik Harmonik spet zbrala in da boste spet nastopali. Čigava ideja je bila ponovna združitev, ste se vsi člani takoj strinjali?

Ideja je nastala pred dvema letoma na enem izmed skupinskih piknikov. Pogovarjali smo se in bolj v šali kot zares rekli, da bi bilo lepo spet kdaj skupaj nastopiti na odru. Naredili smo novo pesem, posneli videospot, nato pa šok ... »lockdown«. Čakali smo dve leti in zdaj se nam zdi, da je pravi čas, da se predstavimo z novo skladbo in videospotom.

dk
Atomik Harmonik – Jani Pavec, Frei Toni, Špela Grošelj in Špelca Pavlin (takrat Kleinlercher) – leta 2004, ko so pretresli glasbeno sceno s pesmijo brizgalna brizga.

Kaj boste prepevali, stare ali tudi nove pesmi? Bo slog glasbe ostal enak?

Seveda bomo na koncertih prepevali stare uspešnice in predstavili tudi nekaj novih. Ostajamo zvesti žanru, ki smo ga ustvarili in predstavili ob naši ustanovitvi leta 2004.

Skupino sta takrat vodila Dare Kaurič in vi, ali to ostaja enako?

Še vedno sodelujemo z ljudmi, s katerimi smo sodelovali v preteklosti, tako da se poleg Dareta Kauriča kot avtor pojavlja tudi koroški veseljak Boštjan Konečnik. Še vedno sem glavni delavec jaz, ki skrbim, da vse poteka tako, kot mora. (smeh)

Med letoma 2004 in 2015 je imela skupina kar 10 različnih zasedb, obudili pa ste prvotno. Ste si tega po tiho želeli že vsa ta leta ali je ideja prišla pozneje?

Kot sem že omenil, je ideja nastala na nekem skupinskem pikniku. Vsak si je življenje zasnoval po svoje, tako da se je bilo zanimivo po tolikih letih srečati, obujati spomine, zavedamo pa se, da je pred nami odgovorno delo, kajti stopamo v čevlje glasbene skupine, ki je pred leti rušila glasbene rekorde.

Kakšni so odzivi oboževalcev in glasbenih kolegov, pa vaša žena in hčerki, kaj pravita na obuditev te skupine?

Ko smo novico objavili na spletu, smo dobili resnično ogromno komentarjev, na našo srečo predvsem pozitivnih. Moji starejši hčerki Sari, ki hrepeni po glasbenem ustvarjanju, se ta svet zdi čaroben, večkrat jo malce »prizemljim« in ji predstavim realno sliko. Seveda me družina podpira in se veseli novih izzivov.

Zadnja leta ste se posvetili poslu s porokami in ostalimi dogodki, je epidemija zelo prizadela vaše poslovanje? Se pari po končani epidemiji več poročajo?

Nekako smo se na posestvu ljubezni v Skednju prilagodili covidni situaciji in izpeljali poroke v poletnih mesecih, seveda pa je pokoronsko leto 2022 eksplodiralo s porokami in ostalimi dogodki. Opažamo, da je med zelo mladimi veliko zanimanja za poroke, kar se sliši resnično lepo. Ljudje si želijo zabave.

Osebni arhiv
Jani Pavec z družino na podeželju, kjer organizira poroke, ki pa jih je po epidemiji res veliko.