SAMUEL IN OMAR

»Ko sva sama, govoriva o glasbi in moških stvareh«

Nejc Simšič
7. 4. 2022, 20.19
Deli članek:

Slovenija Samuela Lucasa in Omarja Naberja pozna kot vrhunska vokalista z izjemnimi odrskimi izkušnjami, dolgoletno mednarodno kilometrino, številnimi glasbenimi nagradami in čutnima rockerskima dušama. Primorec in Ljubljančan sta nam pred skupnim koncertom razkrila nekaj zanimivosti iz njunega prijateljstva.

Petra Hlebš
Priljubljena glasbenika pravita, da ju zasebno veže boj za pravico, resnico in kakovost.

Fanta, poznata se že dolgo, ampak vseeno, se spomnita vajinega prvega srečanja?

Samuel: Spoznala sva se leta 2009, ko sem se iz tujine vrnil v Slovenijo. Omar je prišel na moj nastop in seveda sem ga takoj povabil na oder, da zapoje z nami. In spomnim se tudi to, da je izbral pesem pesem Angels od Robbieja Williamsa.
Omar: Meni se je v začetku najinega poznavanja vsako srečanje zdelo prvo, ker sem ga bil vsakič tako vesel, tako da žal ne, prvega srečanja se ne spomnim. (smeh)

Oba sta vrhunska vokalista, ampak vseeno, zakaj še ni bilo skupnega dueta? Ali so dueti bolj rezervirani za moškega in žensko?

Samuel: Če je dobra energija in če se vokali ujamejo, ni ovir za duet, se mora pa vse poklopiti in preprosto zgoditi.
Omar: Dueti nikakor niso rezervirani samo za moškega in žensko. Mislim, da dueta še nisva imela, ker imava precej različne stile vokalnega izražanja. A z leti sem ugotovil, da je to lahko tudi prednost, tako da nikoli ne reci nikoli. (smeh)

Tokrat bosta združila moči in vokala na koncertu 1 na 1 v SiTi Teatru. Kaj si lahko obetamo?

Glasbenika bosta prihodnji teden na koncertu v SiTi Teatru zapela tudi pesmi drug drugega. »To je koncept koncertov 1 na 1 – da se prepletajo note, besede in vokala, tako da bo preplet vsega. Občasno si bova podajala kitice in refrene najinih avtorskih komadov.« 

Samuel: Oba sva precej zahtevna, kar zadeva glasbo, zato bo koncert vsekakor kakovosten, pa vseeno zelo sproščen in zabaven. Glasba so čustva in iskrenost, obiskovalci v dvorani bodo imeli občutek, kot da sedijo z nama v dnevni sobi.
Omar: Lahko si obetate vrhunsko glasbeno predstavo, veliko smeha in zgodb, ki sva jih kot glasbenika in kot prijatelja ušpičila na odrih ter v zaodrjih v vseh letih poznanstva.  

Glede na to, da oba že vrsto let nastopata, sta že kdaj prej zapela skupaj ali bo to prvič?

Samuel: Oder sva si že velikokrat delila, Omar je bil večkrat na mojih koncertih in vedno sem ga z veseljem povabil na oder, da sva kaj skupaj odpela.
Omar: Nikakor ne bo prvič! Obiskal sem ničkoliko Samuelovih koncertov in bil velikokrat spontani gost za skladbo ali dve. Vedno sem se skupnih nastopov zelo veselil.   

Da sta oba res vrhunska pevca, ni dvoma, kaj pa vaju veže, ko nista na odru, torej zasebno?

Samuel: Oba ceniva kakovost tako v instrumentalnem kot v besedilnem delu pesmi. Veliko stvari si imava za povedati o naši glasbeni sceni, ko pa se ne pogovarjava o glasbi, je veliko drugih tem … Saj veste, moške stvari. (smeh)
Omar: Zasebno naju veže boj za pravico, resnico in kakovost. Samuel pred vsako vajo povabi na kavo, na vajah pa poskrbi, da pivo ne manjka. (smeh) Veliko si imava za povedati tudi o tematikah zunaj glasbenih voda. Mislim, da se drug od drugega veliko naučiva.  

Oba pravita, da je v tem »zmešanem« svetu prav glasba tista, ki ponuja upanje v boljši svet ...

Samuel: Večkrat sem že povedal, da je znanstveno dokazano, da ima poslušanje glasbe zdravilne učinke v različnih terapijah. Brez glasbe oziroma kulture in umetnosti na splošno je narod reven. In to moramo negovati in tudi s tem ustvarjati boljši svet.
Omar: Bi se kar strinjal. Glasba je univerzalni jezik, o tem ni dvoma. Glasba sicer ni edina, ki ponuja upanje, sem pa prepričan, da brez nje ne bi šlo.