Dmitrij Peskov

V Kremlju prvič priznali »znatne izgube« v ruski vojski

S.R.
7. 4. 2022, 20.10
Posodobljeno: 7. 4. 2022, 20.10
Deli članek:

Dmitrij Peskov je glede napovedi Švedske in Finske, da bosta ponovno premislili možnost pridružitve zvezi Nato, dejal, da bi na to Rusija odgovorila s svojimi ukrepi.

Reuters
Ruski vojak v Mariupolju.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v današnjem intervjuju za Sky News na vprašanje, ali dosedanji potek vojne v Ukrajini za Rusijo pomeni »ponižanje,« saj se je ruska vojska umaknila z območja Kijeva, predsednik Volodimir Zelenski pa je še vedno na oblasti, odgovoril, da je to »napačno razumevanje« dogajanja. Pojasnil je, da je bil umik ruskih sil s kijevske regije namenjen zmanjšanju napetosti med mirovnimi pogovori, da gre torej za znak »dobre volje.«

V intervjuju je sicer ponovil razloge za »posebno vojaško operacijo« v Ukrajini, ki da je postala »protiruska.« Dodal je, da se je zveza Nato »začela približevati našim mejam,« zaradi česar je Rusija »zelo napeta.«

»Da, imamo znatne izgube vojakov, kar je za nas velika tragedija,« pa je Peskov odgovoril na vprašanje, ali je v Ukrajini umrlo na tisoče ruskih vojakov. Rusija je doslej uradno potrdila 1351 smrti med svojimi vojaki, v zvezi Nato pa ocenjujejo, da jih je v Ukrajini padlo med 7000 in 15.000.

Peskov se je odzval tudi na napovedi Švedske in Finske, da bosta ponovno premislili možnost pridružitve zvezi Nato. Po navedbah Peskova bi morala Rusija v tem primeru »ravnovesje vzpostaviti s svojimi ukrepi.« Kot je pojasnil, bodo morali na zahodnem krilu zagotoviti za boljšo varnost, a je poudaril, da Rusija tega koraka ne bi obravnavala »kot eksistencialno grožnjo,« ki bi terjala možnost uporabe jedrskega orožja.