Za glasovalo 93 držav

Rusija doživela odmeven poraz, konec aktivnega članstva v Svetu ZN za človekove pravice

S.R./STA
7. 4. 2022, 17.56
Posodobljeno: 7. 4. 2022, 19.26
Deli članek:

Generalna skupščina ZN je s 93 glasovi za, 24 proti in 58 vzdržanimi glasovi potrdila resolucijo, ki prekinja članstvo Rusije v Svetu ZN za človekove pravice zaradi pokolov civilistov v Ukrajini, ki jo je napadla 24. februarja.

Reuters
Generalna skupščina ZN

Gre za nov odmeven poraz Rusije v mednarodni skupnosti po resoluciji Generalne skupščine ZN, ki je obsodila rusko invazijo in zahtevala takojšen umik iz Ukrajine. Za potrditev resolucije je bila potrebna dvotretjinska večina prisotnih držav članic ZN, ki so glasovale.

Pred samim glasovanjem je spregovoril ukrajinski stalni predstavnik pri ZN Sergij Kislica, ki je Rusijo obtožil "grozljivih" zločinov, pri čemer ni pozabil omeniti poboja civilistov v Buči. Omenil je tudi rusko pismo članicam ZN in dejal, da se agresor perverzno predstavlja kot žrtev.

REuters
Ukrajinski veleposlanik pri ZN Sergij Kislica.

Namestnik stalnega predstavnika Rusije Genadij Kuzmin je na drugi strani glasovanje obsodil, pri čemer so se mu pridružile tudi nekatere druge države, kot sta Severna Koreja in Sirija, poroča BBC. Ruski diplomat je dogajanje označil za teater, resolucijo pa za poskus ZDA, da uvedejo kolonializem na področju človekovih pravic s pomočjo majhne skupine držav.

Na glasovanje se je že odzval ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki se je zahvalil članicam ZN, ki so "izbrale pravo stran zgodovine" in glasovale za izklučitev Rusije.

Izključitev so med drugim podprle vse države članice EU, države, ki se ji želijo pridružiti, ter seveda tudi ZDA, Združeno kraljestvo in Ukrajina. Za resolucijo je glasovala celo ruska zaveznica Srbija. Proti so med drugim glasovale Kitajska, Sirija, Kuba in Belorusija. Vzdržale so se večinoma afriške države, vključno z Egiptom in Južno Afriko, ter Indija, Singapur, Venezuela, Brazilija in Mehika.

Reuters
Namestnik stalnega predstavnika Rusije Genadij Kuzmin.

Ruska misija pri ZN je že v sredo zvečer vsem predstavništvom v New Yorku poslala pisno opozorilo, ki je bilo prilagojeno posameznim državam oziroma skupinam držav. Nekatere so dobile samo opozorilo, da bo glasovanje za resolucijo ali le vzdržani glas oziroma izostanek z glasovanja služil interesom ZDA in to bo Rusija ustrezno obravnavala. Druge države pa so dobile neposredno svarilo, da jih čakajo povračilni ukrepi.

Grožnje niso zalegle in Rusija se je zavedala poraza, kar je bilo razbrati tudi iz tega, da Rusije v Generalni skupščini ni zastopal stalni predstavnik Vasilij Nebenzija, temveč njegov namestnik.

Potrditev resolucije pomeni, da Rusija tehnično ostaja članica Sveta za človekove pravice ZN, ki zaseda v Ženevi, vendar nima nobenih pravic, ki izhajajo iz članstva. Tak izid glasovanja pred podobami pokola civilistov v Buči pri Kijevu verjetno ne bi bil mogoč. Rusija je postala prva stalna članica Varnostnega sveta ZN v zgodovini, ki je bila izključena iz kateregakoli telesa ali organa ZN. Glede Sveta za človekove pravice je ista usoda leta 2011 doletela Libijo, preden je bil strmoglavljen diktator Moamar Gadafi.

Zveza Nato

Sicer pa so danes v Bruslju zasedali tudi zunanji ministri zveze Nato, ki so se strinjali, da je treba okrepiti vojaško pomoč Ukrajini v njenem boju proti ruski invaziji. Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg ob tem ni želel govoriti o podrobnostih vojaške pomoči, med katero je po njegovih besedah tudi sodobno orožje. Dodal je, da se zaveznice zavedajo nujnosti pomoči, predvsem v luči premikov ruskih sil proti vzhodu Ukrajine in grožnji velike ofenzive na Donbas.

Stoltenberg je obenem poudaril, da je primarna naloga Nata ščititi zaveznice in tudi preprečiti eskalacijo tega konflikta v vojno med Natom in Rusijo.

To, da je pomoč nujna, je na ločeni novinarski konferenci po zasedanju povedal tudi Dmitro Kuleba. 

"Ali nam boste pomagali zdaj, pri čemer govorim o dnevih, ne tednih, ali pa bo vaša pomoč prišla prepozno. In bodo umrli številni ljudje, številni civilisti bodo izgubili domove, številne vasi bodo uničene. Samo zato, ker bo pomoč prišla prepozno," je dejal. Bitka za Donbas bo po njegovih besedah "spominjala na drugo svetovno vojno". Vključevala bo na tisoče tankov, oklepnikov, letal in topništva, je ponazoril. "Rusija ima svoj načrt, mi imamo svojega. Rezultat te bitke bo odločen na bojišču," je poudaril.

Članice Nata krepijo tudi humanitarno in finančno pomoč, je na novinarski konferenci povedal Stoltenberg. Danes so razpravljali o dodatni pomoči, vključno s področjem kibernetske varnosti. Ukrajini bodo poleg tega zagotovili opremo za zaščito pred kemičnimi in biološkimi grožnjami.