Jubilejna razstava in knjiga

Alfi Nipič po hujšem poteku covida-19 spet v domači oskrbi

Eva Jandl
6. 1. 2022, 19.00
Deli članek:

Še dobro, da se silvestrske oddaje snemajo že novembra, saj je Alfi Nipič tako lahko že 50. leto zapored zapel svoj Silvestrski poljub. Legendarni glasbenik je december namreč preživel v bolnišnici, zdaj pa že okreva doma, vesel, da je uresničena ideja o razstavi o njegovi glasbeni poti in da kmalu prihaja tudi biografija.

Veseljak
»Glasba je kulisa, ki nas spremlja skozi vse življenje,« rad pove legenda slovenske zabavne glasbe.

»Zdaj sem v domači oskrbi in se počutim precej bolje,« pravi Alfi Nipič, ki se je po petih tednih v bolnišnici tik pred novim letom vrnil v svoj dom na Štajerskem. V mariborski bolnišnici se je zdravil zaradi hujšega poteka covida-19 in je navdušen nad vso podporo, ki so mu jo njegovi oboževalci in oboževalke izkazali v času, ko se je boril s hudo boleznijo. Svoj Silvestrski poljub, ki letos praznuje pol stoletja, je tudi letos zapel v prazničnih oddajah, ki pa so se snemale še pred decembrom, ko je bil Alfi še zdrav – mnogi so se namreč spraševali, kako je lahko že na odru, ko pa je bil še ravnokar v bolnišnici. Zdaj je pred njim še nekaj mesecev rehabilitacije, a ostaja optimističen in dobro razpoložen, saj se je odprla tudi razstava v njegovo čast, ki jo je že dolgo pričakoval.

Razstava in knjiga

Že nekaj let, vsaj 10,  je Alfi zbiral in izbiral svoje spomine in listine, ki jih je prejel kot član ansambla Avsenik ali pa osebno – zlate plošče, fotografije z domačih in tujih turnej, nagrade, priznanja, odlikovanja, vse, kar se je nabralo v dolgi, 60 let trajajoči glasbeni karieri. »Tega imam res veliko, do zdaj so bile razstavljene po hiši, nekaj v dnevni sobi, nekaj drugod. Imam 16 zlatih plošč, ki smo jih Avseniki dobili za milijonske prodaje v nemško govorečih deželah, ogromno nagrad, različna priznanja, odlikovanja. Imam, denimo, zlati grb mesta Maribor, viktorja za življenjsko delo, naziv častnega občana Pesnice, red za zasluge, ki mi ga je vročil predsednik Borut Pahor, pa nagrade s festivalov – osemkrat sem zmagal na Veseli jeseni, imam zlati klopotec, pred leti sem prejel odlikovanje na avstrijski estradi, v Avstraliji sem prejel zlati mikrofon slovenskih radijskih postaj, v Ameriki – na gostovanju z Avseniki – odlikovanje od guvernerja države Ohio pa priznanje direktorja Berlinske filharmonije … Teh nagrad in priznanj je res ogromno.«

Retrospektivna razstava je v Muzeju narodne osvoboditve Maribor, gre pa za potujočo razstavo z naslovom Ostal bom muzikant ‒ Pevska pot Alfija Nipiča. Na ogled bo do konca marca 2022, potem se seli v druge slovenske kraje. Kmalu pa naj bi se Alfiju izpolnila še ena želja: izšla naj bi tudi knjiga, ki je zdaj še v pripravi. Gre za biografijo. »V njej bo veliko fotografij, saj zapisano rad argumentiram še s fotografijo,« nam je povedal o njej. Uvod naj bi napisal Tone Partljič.