Več tisoč ranjenih

VIDEO: V protestih umrlo večje število ljudi. Rusija v Kazahstan napotila vojsko

M.M./STA
6. 1. 2022, 19.12
Posodobljeno: 6. 1. 2022, 21.07
Deli članek:

V Kazahstanu se nadaljujejo nasilni protesti, ki so izbruhnili zaradi povišanja cen plina. Doslej je v nasilju umrlo že več deset ljudi, točno število ni znano.

Profimedia
Protestniki so po navedbah kazahstanske televizije Kabar-24 tudi obkolili dve bolnišnici v Almatyju ter bolnikom in zdravstvenim delavcem niso dovolili vstopa vanju.

Nekaj tisoč ljudi, med njimi tudi številni policisti, je ranjenih. Kazahstanska vlada je medtem sprejela odločitev o omejitvah cen za utekočinjen naftni plin za šest mesecev. V največjem kazahstanskem mestu Almaty so se danes spopadli policisti in protestniki. Policija je sporočila, da je bilo več deset protestnikov ubitih, ko so poskušali vdreti v upravne stavbe v mestu. 

Več oklepnih vozil in več deset pripadnikov varnostnih sil je davi vstopilo na glavni trg v Almatyju, kjer je na stotine ljudi že tretji dan protestiralo proti vladi. Ko so se varnostne sile približevale množici, je bilo po navedbah prič slišati strele. Razmere na trgu naj bi se od takrat umirile.

Po uradnih navedbah je med protesti doslej umrlo 18 pripadnikov kazahstanskih varnostnih sil, poškodovanih naj bi jih bilo več kot 700.

Jasnih navedb o žrtvah med civilisti ni. Je pa kazahstansko ministrstvo za zdravje objavilo, da naj bi bilo v izgredih na protestih poškodovanih več kot tisoč ljudi. Okoli 400 so jih morali odpeljati v bolnišnice. 62 poškodovanih je na oddelkih intenzivne nege. Kazahstansko notranje ministrstvo je danes tudi objavilo, da so v povezavi z množičnimi protesti doslej aretirali 2298 ljudi.

Kazahstan, ki je dolgo veljal za eno najstabilnejših nekdanjih srednjeazijskih republik nekdanje Sovjetske zveze, se zaradi protestov že sooča z največjo krizo v zadnjih desetletjih. Rusija je zaradi nemirov v to srednjeazijsko državo že napotila vojsko. Kot del mirovnih sil je Moskva v državo napotila padalce.

Iz sveta se medtem vrstijo pozivi k umiritvi razmer v Kazahstanu. Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je pozvala k izpustitvi ljudi, ki so le mirno protestirali. Opozorila je, da se lahko smrtonosno silo uporabi le kot skrajni ukrep in se zavzela za pravico do mirnega protestiranja.