Sanje ali kruta resnica?

O travmah posilstva mimo oči javnosti

M.R.
6. 1. 2022, 19.40
Posodobljeno: 6. 1. 2022, 23.36
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se za zaprtimi vrati nadaljuje sojenje nekdanjemu župniku, obtoženemu spolne zlorabe takrat osemletne deklice.

arhiv Reporterja
Obtoženi očitke vseskozi zanika.

Nekdanjemu dušnemu pastirju Francu Klopčiču iz Preske pri Medvodah, ki so ga očitki tožilstva pahnili iz zavetja Cerkve in se zdaj ukvarja z avtoprevozništvom, sicer sodijo že drugič, javnost pa je zaradi občutljivosti primera iz obravnave izključena.

Obtoženi očitke vseskozi zanika. Kot smo neuradno izvedeli, je bilo danes na sporedu zaslišanje sodne izvedenke psihiatrične stroke Martine Žmuc Tomori o tem, kako naj bi obravnavani dogodek vplival na deklico. Osemletnico, ki mu je bila zaupana v verouk, naj bi Klopčič zlorabil konec leta 2004 oziroma v začetku leta 2005, afera pa je izbruhnila šele leta 2012 zaradi molka oškodovanke. Deklica se je menda zdravnici zaupala šele, ko je na psihiatrični kliniki do nje nekoliko nerodno pristopil neki fant, kar naj bi pri njej sprožilo spomin na zlorabo. Z zdravnico sta poklicali policijo in stekli so postopki, Klopčič pa se je na zahtevo svojih nadrejenih moral umakniti iz pastorale.

Pingpong različnih sodnih instanc
Marca 2017 je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču oproščen, med drugim z obrazložitvijo, da je oškodovanka »dogodek opisala, kot da se je zgodil v njenih sanjah«. Tožilstvo je spisalo pritožbo in višji sodniki so Klopčiču izrekli štiri leta zapora. Obramba je spisala pritožbo in vrhovni sodniki so ugotovili, da so višji sodniki ravnali napak, ko so dokaze, ki jih je na glavni obravnavi izvedlo okrožno sodišče in jih ocenilo kot neprepričljive, na pritožbeni seji ocenili kot prepričljive ter sodbo spremenili v škodo obdolženega, ne da bi opravili obravnavo. Vrhovni sodniki so primer zato vrnili višjemu sodišču v spremenjenem senatu, ki je primer razveljavilo, in s Klopčičem se od julija lani spet ukvarjajo okrožni sodniki.

Grozi mu do 10 let zapora
Psihiatrinja Žmuc Tomori in klinični psiholog Aleš Fridl sta sicer med prvim sojenjem ocenila, da je bila oškodovanka travmatizirana in trpi za posttravmatsko stresno motnjo ter da so se njene težave, depresija, bulimija, samopoškodbe in drugo, začele po letu 2010, sicer pet let po domnevni zlorabi. Kakorkoli. »Učitelj, vzgojitelj, skrbnik, posvojitelj, roditelj, duhovnik, zdravnik ali druga oseba, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, ki še ni stara petnajst let in mu je zaupana v učenje, vzgojo, varstvo ali oskrbo, se kaznuje z zaporom od treh do desetih let,« veleva zakon.