operacija londonski most

Tajni dokumenti razkrivajo, kaj se bo zgodilo ob smrti angleške kraljice

R.T.
3. 9. 2021, 13.10
Posodobljeno: 3. 9. 2021, 13.33
Deli članek:

V dokumentih je zapisana obsežna strategija glede pogreba in prvih dni po smrti.

instagram
Kraljica Elizabeta II

Tajni dokumenti poimenovani operacija Londonski most, ki jih je na vpogled dobil ameriški spletni portal Politico, razkrivajo obseg načrtov za pogreb kraljice Elizabete II. in strahove britanske vlade o tem, ali sploh imajo dovolj virov za izvedbo tako obsežne strategije.

Med pomembnejšimi točkami je strategija na spletu in socialnih omrežjih. Sicer barvito spletno stran kraljeve družine bo ob smrti kraljice zamenjala preprosta črna stran s kratkim obvestilom, ki bo potrdil kraljičino smrt. Vsi kraljevi profili na družbenih omrežjih bodo spremenili svojo podobo v črno. Vsebina, ki ne bo povezana s pogrebom bo suspendirana, prav tako bo onemogočeno deljenje objav, če tega ne bo odobril vodja kraljevih komunikacij.

Kraljičino truplo bodo položili v krsto v Buckinghamski palači in jo nato v procesiji odnesli do Westminsterske palače, kjer bo tri dni ležala na dvignjenem podestu. Obiski javnosti bodo dovoljeni vse tri dni 23 ur na dan. Pomembneži bodo dobili lasten termin obiska.

10 dni po smrti bodo kraljico pokopali. Dan pogreba bo postal narodni dan žalovanja, a ne bo dela prost dan.

V dokumentu je navedeno tudi, da britansko vlado skrbi, da strategije ne bo mogla v celoti izvesti. Strah jih je denimo, da bi lahko prišlo do javnega nezadovoljstva, če bodo potrebovali več kot 10 minut za to, da spustijo zastave na pol droga pred stavbo vlade. To naj bi bila realna nevarnost, saj na Downingovi ulici nimajo zaposlenega uradnika za zastave.

Vlado prav tako skrbi, da bi lahko imeli probleme pri organizaciji vstopa na pogreb, saj pričakujejo visoko število turistov. Skrb so izrazili tudi zaradi možnosti terorističnih napadov.