Odločitev

Posvetovalna skupina priporoča poživitveni odmerek

J.P./STA
3. 9. 2021, 12.22
Posodobljeno: 3. 9. 2021, 12.24
Deli članek:

Za tretji odmerek priporočajo uporabo cepiv mRNA ter da presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom znaša vsaj šest mesecev.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pod vodstvom infektologinje Bojane Beović priporoča tretji odmerek stanovalcev v domovih starejših, starejšim od 70 let in kroničnim bolnikom vseh starosti, je razvidno iz zapisnika skupine.

Tretji odmerek je bil že pred odločitvijo skupine priporočen imunski oslabljenim, ker je pri njih odziv na osnovno cepljenje slabši.

"S tretjim oziroma poživitvenim odmerkom se lahko cepijo tudi vsi ostali, če tako želijo, čeprav zaenkrat ni dokazov o potrebi po tretjem odmerku pri drugih skupinah," so navedli v posvetovalni skupini. Za tretji odmerek priporočajo uporabo cepiv mRNA ter da presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom znaša vsaj šest mesecev.

Pogoj cepljenosti

Posvetovalna skupina predlaga še, da se v ustreznem odloku dopolni, da se zaščita po drugem odmerku cepiva podjetja Pfizer vzpostavi v sedmih dneh, pri ostalih cepivih pa v 14 dneh. Od 30. avgusta namreč velja sprememba vladnega odloka, po katerem pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen.