travme

Kradejo toliko kužkov, da bodo morali uvesti zaporno kazen

B.K.
3. 9. 2021, 11.07
Posodobljeno: 3. 9. 2021, 11.09
Deli članek:

Kraja psov je narasla za kar 20 odstotkov.

Profimedia
Psi največkrat izginejo v parkih.

Na Veliki Britaniji s soočajo s porastjo prav posebnega kaznivega dejanja: kraje domačih živali. Potem, ko so se že med prvim valom epidemije koronavirusa lansko pomlad takorekoč izpraznila zavetišča, saj so ljudje v izogib osamljenosti pospešeno posvajali hišne ljubljenčke, je zdaj novega hišnega prijatelja vse težje dobiti, še posebej če gre za psa.

Nič bolje se ne godi tistim, ki si želijo pasemskega psa. Povpraševanje po the čistokrvnih ljubljenčkih je namreč tako poraslo, da lahko vzreditelji nekaterih bor priljubljenih pasem danes za mladička zaračunajo dvakrat več kot pred dvema letoma.

Zato so se mnogi poslužili nelegalnih načinov pridobitve psa – kraje. V letu 2020 je namreč kraja psov poskočila za kar 20 odstotkov, prijavljenih je bilo več kot 2000 tovrstnih dogodkov, razrešenih pa je bil le en odstotek.

Krajo hišnih ljubljenčkev britanske oblasti danes preganjajo kot obliko kaznivega dejanja tatvine. To ljubljenčka izenači z neživo lastnino, temu primerne pa so tudi kazni. A vsak lastnik psa, mačke ali hrčka ve, da žival pač ni stvar in da lahko pride s krajo človekovega najboljšega prijatelja tudi do hudih čustvenih travm.

Britanska vlada zato predlaga, da se krajo ljubljenčkov preganja kot novo kaznivo dejanje ugrabitve domače živali. To bi pripoznalo ljubljenčka kot zavestno bitje, za tatove pa bi bile zato predvidene strožje kazni. Višje bi bile globe, prej pa bi prišlo tudi do izreka zaporne kazni.