pripravništvo, sekundariat, specializacija

Sprememba za vse zdravnike na usposabljanju, o kateri zbornica ni vedela nič: če ni covida-19, ni ...

J.P.
3. 9. 2021, 09.07
Posodobljeno: 3. 9. 2021, 09.16
Deli članek:

Delodajalec lahko zdravnika na usposabljanju pozove na delo le, če v času poziva zagotavlja bolnišnično obravnavo pacientov, obolelih za covidom-19.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Z današnjim dnem je začela veljati Odredba o začasnih ukrepih na področju izvajanja pripravništva, sekundariata in specializacije v času obvladovanja nalezljive bolezni covid-19, ki jo je sprejel minister za zdravje Janez Poklukar. Velja do 31. oktobra.

Odredba se nanaša na vse zdravnike na usposabljanju: doktorje dentalne medicine pripravnike, zdravnike sekundarije ter zdravnike specializante in doktorje dentalne medicine specializante. Da se pripravlja in da bo sprejeta, Zdravniška zbornica Slovenije s strani ministrstva za zdravje ni bila obveščena, so sporočili.

Poziv delodajalca

Usposabljanje se po določilih v odredbi opravlja tako, da zdravnika na usposabljanju delodajalec pozove na delo z namenom vključitve v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje covida-19.

"Delodajalec lahko zdravnika na usposabljanju pozove na delo le, če v času poziva zagotavlja bolnišnično obravnavo pacientov, obolelih za covidom,-19, oziroma ima organiziran oddelek covid-19 in da je vpoklic namenjen zagotavljanju kadrovskih zmogljivosti za bolnišnično obravnavo pacientov, obolelih za covidom-19.

Če delodajalec nima te potrebe, se lahko zdravnika na usposabljanju vključi v izvajanje zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje covida-19, pri izvajalcu zdravstvene dejavnosti, pri katerem je na kroženju.

Zdravniku na usposabljanju se delo pri izvajanju zdravstvenih storitev, potrebnih za obvladovanje covida-19, upošteva v čas kroženja v skladu s programom usposabljanja.

Če se mu to delo ne more upoštevati v čas usposabljanja, se usposabljanje na predlog nadzornega oziroma glavnega mentorja ustrezno podaljša," so sporočili iz zbornice.