Covidna evrovizija

Končno je znana usoda naše evrovizijske predstavnice

N.S.
10. 2. 2021, 06.48
Posodobljeno: 10. 2. 2021, 11.11
Deli članek:

Pevka Ana Soklič, ki je lani ostala brez nastopa na Evroviziji, bo letos na Emi zaradi vseevropskih covidnih ukrepov predstavila zgolj eno skladbo, s katero nas bo zastopala v Rotterdamu. Razkrivamo podrobnosti ...

M24
Pevka je lani ostala brez evrovizijskega nastopa, letos pa ga bo le doživela.

Pevka s prepoznavnim glasom Ana Soklič, ki je lani s pesmijo Voda zmagala na slovenskem evrovizijskem izboru Ema, bo letos deležna drugačnih pravil in nastopa.

Sprva je bilo mišljeno, da bi Ana letos na izboru zapela nekaj pesmi, ljudstvo pa bi izbralo tisto zmagovalno, s katero nas bi zastopala na izboru za pesem Evrovizije. A je tudi letos organizatorjem načrte prekrižala korona, zato bo Ana zapela le eno pesem. Z Zveze evropskih radiotelevizij EBU so skupaj z nizozemsko televizijo NPO, ki bo gostila letošnjo Pesem Evrovizije, sporočili, da so se zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, morali odpovedati najbolj idealnemu scenariju prireditve, po katerem bi evrovizijsko tekmovanje potekalo, kot smo ga bili vajeni. »Plan B, ki je trenutno aktualen, je eden izmed štirih možnih scenarijev. Izvajalci bodo še vedno lahko nastopili v dvorani Ahoy v Rotterdamu, vendar pred manj številnim občinstvom. Prav tako bo manj ostalih dejavnosti, kot sta uradno odprtje in novinarsko središče. Vsi izvajalci bodo morali strogo slediti vsem protikoronskim ukrepom, zahtevana bo varnostna razdalja, nošenje mask, pogosto testiranje članov vseh delegacij ter gibanje zgolj v hotelskih namestitvah ali v dvorani,« so sporočili s TV Slovenija.

Adrian Pregelj
Emo 2021 bosta vodila priljubljeni voditelj Nejc Šmit in pevka Lea Sirk.

EMA LETOS BO, A DRUGAČNA

RTV Slovenija bo morala podobno prilagoditi načrtovano oddajo Ema 2021 in število sodelujočih zmanjšati, kolikor je mogoče. Šov bo posvečen pripravam Ane Soklič na Emo in Pesem Evrovizije, pevka pa bo predstavila zgolj eno skladbo, s katero bo letos zastopala Slovenijo na Evroviziji. Skladbo so izbrali izmed 191 prispelimi na javno vabilo in na vabilo avtorjem s strani naše letošnje evrovizijske predstavnice. Vse prispele skladbe sta ocenjevali dve strokovni komisiji. V prvem krogu so bili člani komisije Darja Švajger, Vladimir Graić, avtor evrovizijske zmagovalke Molitva, in Ana Soklič. V drugem krogu pa je komisija, ki so jo sestavljali Darja Švajger, Mojca Menart, predstavnica TV Slovenija, in Matevž Šalehar - Hamo, glasbenik, avtor glasbe in besedil ter pevec, odločala med tremi skladbami, ki jih je zapela Ana Soklič. »Iskreno se zahvaljujem vsem, ki so prispevali svoja avtorska dela, težko smo izbirali in izbrali. Dejstvo je, da skladba lahko zveni odlično v interpretaciji drugega pevca, a v moji vokalni izvedbi zveni povsem drugače. Z izbrano skladbo sem zelo zadovoljna, upam, da boste tudi vsi vi. Dobro smo izkoristili tudi edinstveno priložnost s posnetimi spremljevalnimi vokali, ki jo zaradi vseh ukrepov dovoljujejo letošnja evrovizijska pravila. Komaj čakam, da bom pesem lahko delila z vami. In, ne, ni balada,« je z nasmeškom povedala Ana.

ZNANE PODROBNOSTI O EMI

Letošnjo »zmagovalno« skladbo, ki nas bo zastopala na Eurosongu, bomo torej prvič slišali v oddaji Ema 2021, ki bo na sporedu 27. februarja zvečer. Skladba je v angleščini, v ekipi pa je tudi avtor številnih uspešnic, ki je med drugim sodeloval z Miley Cyrus, njegova skladba pa je že zmagala na Evroviziji v zadnjem desetletju. Prireditev Ema 2021 bosta iz studia 1 TV Slovenija vodila pevka Lea Sirk in priljubljeni voditelj Nejc Šmit, ki je povedal: »To bo moja druga Ema in ne moreta si biti bolj različni. Zmagovalka je letos uradno znana že pred začetkom, tekmovalnosti ne bo, telefonskega glasovanja ne bo. Ampak brez skrbi, bomo že našli kakšno temo za čivke na twitterju, saj Emo vodim z Leo Sirk (smeh).«