JAKE GYLLENHAAL

Ameriški zvezdnik ima dovolj

M.V.
21. 12. 2020, 21.00
Deli članek:

Nadarjen in čeden Jake Gyllenhaal je eden najboljših igralcev svoje generacije in eden najbolj zaželenih zvezdniških samcev – čeprav v resnici sploh ni več samski.

Profimedia
Jake Gyllenhaal velja za hollywoodskega zlatega dečka: je čeden, nadarjen, zabaven, prijazen in se ne zapleta v škandale.

Umetniške gene ima Jake Gyllenhaal v družini: njegov oče Stephen je režiser, mama Naomi Forner scenaristka, igralka pa je tudi njegova sestra Maggie. Oh, in njegova botra sta Jamie Lee Curtis in Paul Newman.

Igrati je začel že kot otrok. Kritiki so ga prvič zares opazili leta 2001 v vlogi problematičnega najstnika v filmu Donnie Darko, samo nekaj let kasneje pa se je zapisal v srca gledalcev in gledalk kot homoseksualni pastir v čustveni romanci Gora Brokeback (in si prislužil nominacijo za oskarja).

GARAČ

Zaigral je v številnih uspešnih filmih zelo različnih žanrov: Nočne ptice, Dan po jutrišnjem, Spider-Man: Daleč od doma, Zadnji obhod, Ljubezen in druge droge, Perzijski princ, Zodiak, Marinec … Znan je kot garač, ki se na svoje vloge temeljito pripravi – tudi fizično, če je treba. Za vlogo profesionalnega boksarja v filmu Southpaw je vsak dan po šest ur telovadil; za shiranega novinarja v Nightcrawlerju pa se je dobesedno izstradal. Čeprav je sicer prepričan, da sprememba videza nima veze z igralstvom. »Igranje, torej ustvarjanje lika in razumevanje človeškega vedenja je obrt, ki se je moraš naučiti, jo vaditi, z njo eksperimentirati in jo odkrivati.«

Profimedia
Morda Jake z manekenko Jeanne Cadieu misli resno, saj pravi, da se bo posvetil družini.

MEJNIK

Odlično se znajde tudi na odrskih deskah in redno nastopa na Broadwayu, ne izogiba se niti muzikalom in pravi, da tako ali tako prepeva že od otroštva. Cenjeni igralec pa je tudi velik dobrodelnež, od finančnih donacij do dela z mladimi – prav nič mu ni težko. V prostem času, če mu ga sploh še kaj postane, pa rad ustvarja z lesom in kuha. A štirideset let je zanj vseeno nekakšna ločnica. »Ves čas sem delal in zdaj sem lačen po drugih stvareh. Zdaj me bolj zanima moje življenje kot delo,« pravi. »Posvetil se bom družini, prijateljem in ljubezni.«