Optimisti

Kaj novega so ušpičili Lado, Rifle in Gojko Ajkula?

N.S.
19. 12. 2020, 20.30
Deli članek:

V času, ko gledališki odri samevajo in ljudje že pošteno pogrešajo teater in komedijo, so Lado Bizovičar, Janez Hočevar - Rifle in Gojko Ajkula ustvarili novo spletno komedijo Optimisti.

Sebastjan Oblak
Trije »optimisti« predstavljajo svoj novi spletni projekt.

Gojko, Rifle in Lado si zadajo lahko nalogo – rešiti vse svoje probleme kar prek spletnega klepeta. Na srečo pa ne sami, ampak v družbi čudovitega občinstva, ki jih s pomočjo čudes moderne tehnologije lahko spremlja v varnem zavetju domače televizije ali službenega računalnika.

Tokrat predstavljate novo obliko komedije, s katero ponujate nekaj drugačnega. Kako bi po domače razložili, kaj lahko gledalec sploh pričakuje?

Gojko: Ogled predstave Optimisti je, kot da bi vpadel v pogovor med tri znance. Gledalec tako lahko doživi pikrost in iskrenost pogovora, česar sicer ne bi mogel. In še mnogo več!
Lado: Morda preveč ... Saj smo vsi videli ljudi, ki pozabijo ugasniti spletno kamero ...
Rifle: No, predstavljajte si, da si tako kot vedno kupite vstopnico na bencinski črpalki ali internetu, da si v koledarček zapišete, kdaj je predstava, se ob 18. uri začnete pripravljati na gledališče, a malo drugače. Si pripravite prigrizke ali požrtijo, čaj ali pivo ali kaj takega, si pripravite blazine na kavču, naderete otroke, naj gredo spat, ali jih povabite s seboj na kavč. Ali pa naj gledajo v svoji sobi! In potem, ob osmih, začnete težiti »taglasnim«, naj utihnejo, ker se je predstava začela. Mi smo tam, v živo, vi ste tu, v živo, skupaj smo nekako in imamo se fino. Nekatere od vas, ki se pred predstavo prijavite, bomo morda celo mi videli smejati se ... Upam, da ne kaj drugega.

Sebastjan Oblak
Janez Hočevar – Rifle je eden naših najbolj priljubljenih igralcev in dobitnik nagrade Prešernovega sklada, Borštnikovega prstana in viktorja za življenjsko delo.

V spletni predstavi boste trije akterji, kako ste se našli prav vi trije?

Gojko: Recimo, da nas je v teh težkih časih združila usoda, zato da lahko polepšamo dan oziroma večer skoraj vsem generacijam.
Rifle: Lado je pripeljal Gojka k meni na obisk, narezali smo salamico in odprli steklenico vina. Pa še nekaj njih. Nekaj smo se režali, pa je bilo!

Pravite, da je to nova resničnost. Vi ste se prilagodili razmeram, a če pogledamo nazaj, mnogi menijo, da gledališče ne spada na televizijo ali v videoobliko, saj se magija zgodi prav v živo, na odru.

Gojko: Ravno zaradi prilagoditve to ni gledališka predstava, ki je preseljena na internet. Le poimenovanje je povezano z njim, saj te vrste interakcije še ni bilo. Seveda je boljše igrati pred občinstvom, kjer dobiš takojšen in neposreden odziv ljudi, a magija se zgodi povsod, kjer je pristen humor.
Lado: Kakšen modrec si pa ti, ej! Samo res! Pravo gledališče se lahko zgodi samo tam, a odnos igralec-gledalec je lahko tudi prek drugih povezav. Tako kot naši videodebatni, videokuharski, videožur krožki in videojoga. In lahko se režimo.

Naslov vaše spletne komedije je Optimisti. Zakaj?

Rifle: Takšen pač sem. Saj bo bolje. Kdo bi si mislil, da bom kdaj v življenju delal »v živo« komedijo, pa da ne bom na odru! Perfektno je, no!

Sebastjan Oblak
Pri Ladu Bizovičarju smo vajeni projektov, s katerimi premika meje zabave v Sloveniji.

Razvili ste novo platformo za potrebe predstave. Koliko časa je trajal proces, da ste preverili, ali stvar res deluje v vseh pogledih?

Lado: Projekt smo začeli postavljati konec pomladi, zdaj pa smo v fazi piljenja zadnjih podrobnosti. Premiera bo 17. januarja, ta teden pa začenjamo prve predstave pred občinstvom. To je poseben proces, na neki način z obsežnejšo ekipo kot za gledališče ali televizijo. Ali vsaj drugačno. Kar je vedno zanimivo. Ej, če crkneta google in youtube, če zmanjka »štroma« v gledališčih in cirkusih, če si igralci zlomijo nogo ali zbolijo, lahko tudi nas kaj preseneti, a se trudimo, da nas ne bi.

Zakaj bi si moral nekdo ogledati spletno komedijo Optimisti?  

Lado: Ker znamo netflix na pamet. Ker smo se bili vsako leto vsaj enkrat vajeni družiti v živo, zdaj se pa ne. Ker lahko z družino in prijatelji na eni napravi, z nami pa na drugi, preživimo zabaven večer skupaj. In predvsem zaradi Rifleta in Gojka! Kakšna modela!
Rifle: Meni je pomembno samo to, da nasmejimo Slovenijo, če ne gre drugače, pa doma.