Naj fotografije

Pregled leta 2020 skozi objektiv

S.S.
19. 12. 2020, 20.10
Deli članek:

Leto 2020 je tako ali drugače zaznamovala epidemija novega koronavirusa, Luka Dončić je medtem tudi drugo sezono navduševal v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. Slovenija je dobila prvi satelit, nad njo je eksplodiral meteorit, Janša pa se je s Kurtzem odpravil na izlet. Izbrali smo nekaj odmevnejših dogodkov leta 2020, vezanih na Slovenijo in ujetih v objektiv.

Profimedia
Luka Dončić je januraja postal član prve peterke na tekmi zvezd lige NBA v Chicagu, kar mu je uspelo kot prvemu Slovencu.

JANUAR

Bobo
V 98. letu starosti je 31. januarja umrl partizan, politik, pravnik in ekonomist ter dolgoletni predsednik ZZB NOB Slovenije Janez Stanovnik.

FEBRUAR

Nataša Juhnov
Islamska skupnost v Sloveniji je v začetku februarja javnosti predstavila muslimanski kulturni center z džamijo. Po več letih so tako dobili lastne prostore za molitev in dejavnosti.

Bobo
V ozračju nad jugovzhodno Slovenijo je konec februarja eksplodiral meteorit, ostanke pa sta na domačem dvorišču našla Gregor Kos in njegov sin, ki sta najdbo opisala kot »kamen, ki ga tam prej ni bilo«.

MAREC

Reuters
Tudi velik del Slovenije je občutil potres, ki je 22. marca prizadel hrvaško prestolnico Zagreb (na fotografiji). Uničenih je bilo več kot 26 tisoč zgradb, škoda se je merila v milijardah.

STA
Konec marca je oddaja Tarča na nacionalki med narodne heroje izstrelila zdaj že nekdanjega uslužbenca zavoda za blagovne rezerve, ki je razkril, kako »po domače« so potekali posli v zvezi z nabavo zaščitne opreme. Že naslednji dan po razkritjih so se začeli tako imenovani petkovi protestni shodi kolesarjev, ki so nato redno potekali v Ljubljani in drugih večjih mestih.

JULIJ

Igor Novina
V začetku julija je vlada v maniri »kruha in iger« s preletom vojaških letal nad osrednjimi bolnišnicami v Sloveniji razglasila konec epidemije ...

SEPTEMBER

Univerza v Mariboru
Slovenija je septembra dobila svoja prva satelita v vesolju. Nanosatelit Trisat in mikrosatelit Nemo HD so po več preložitvah uspešno izstrelili iz Francoske Gvajane.

Vlada RS
Premier Janez Janša je septembra na delovnem obisku gostil avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza. Fanta sta se opravila tudi na plezalni vzpon in nas navadne smrtnike pozdravila s severne stene Triglava.

Profimedia
Konec septembra je Slovenija na kolesarski dirki po Franciji doživela zgodovinsko dvojno zmago v skupnem seštevku. Slavil je 21-letni Tadej Pogačar, ki je zadnji dan dirke v kronometru na Elizejskih poljanah ugnal favoriziranega in dotlej vodilnega Primoža Rogliča. Pogačar je osvojil tudi pikčasto majico za najboljšega na gorskih ciljih in belo za najboljšega mladega kolesarja. (foto: Profimedia)

NOVEMBER

Bobo
Protivladni protesti so 5. novembra dosegli vrelišče. V »varuhe reda in miru« so letele petarde in granitne kocke, »varuhi reda in miru« pa so odgovorili z vodnim topom, solzivcem in prvič v zgodovini, tudi z gumijastimi naboji. Ranjenih je bilo več ljudi, med njimi naš sodelavec, fotograf agencije Bobo.

Profimedia
Slovenija je konec novembra poskrbela za božično okrasitev Vatikana. Drevo, ki krasi Trg svetega Petra, je prišlo iz kočevskih gozdov.

DECEMBER

STA
Zavedni državljani so vladi na Trgu republike postavili snežno skulpturo. Policisti so jo najprej pomerili po dolgem in počez, nato pa so jo v skladu s pooblastili podrli s pomočjo komunale.

STA
Januarja je Aleksandra Pivec na kongresu Desusa v tekmi za predsedniško mesto porazila Karla Erjavca, ki je stranko vodil od leta 2005. Erjavec je napovedal umik iz aktivne politike in javnega življenja. A se je pred dnevi zmagoslavno, kot predsednik stranke, vrnil na politični parket in celo grozi, da bo postal novi mandatar.

Instagram
Vrhovni poglavar komedije na sončni strani Alp ostaja moški srednjih let, ki je že dolgo nazaj izgubil stik z realnostjo in je edino suveren na svojem instangram profilu.