INTERVJU

Tanja Zajc Zupan: »Učim se biti srečna tudi v težkih časih«

Eva Jandl
18. 12. 2020, 20.15
Posodobljeno: 18. 12. 2020, 21.11
Deli članek:

Ena najboljših in najuspešnejših citrark pri nas, Tanja Zajc Zupan, priznava, da letos nikakor ni izpolnjena, saj na odru opravlja najlepši poklic.

Osebni arhiv
Z glasbo želi podati zgodbo ljudem in jim seči v srce.

Kako preživljate karanteno, kaj počnete?  

V teh časih sem spoznala, kaj pomeni imeti delo, ki ga rada opravljam in ki mi osmišlja življenje. Na odru opravljam najlepši poklic. Prek njega sem našla način, kako priti do drugih ljudi. Ne, letos nikakor nisem izpolnjena. Moj poklic, ki je tudi moj hobi, mi daje občutek pripadnosti, pomirjenosti, ritem, urnik, ustvarjalnost in zaslužek. Glede vsega letos čutim praznino in nemoč. Sem pa že precej let čakala na čas, ko bom imela čas početi stvari, ki čakajo. Vendar ugotavljam, da ni pametno stvari odlašati. Treba je živeti po pameti in sproti. Je pa čas epidemije tudi čas, ki mi daje priložnost, da spremenim nekaj pravil v svoji glavi, ker mi bo tako lažje. Morda bi bilo najbolje, če bi jih imela čim manj. Ja, učim se biti srečna tudi v težkih časih. Je pa v praksi to kar težko in je garanje. Ozavestila sem, da je treba biti srečen sproti, tukaj in zdaj, in ne čakati na neki boljši čas. Ko bo mimo epidemija, bo prišlo kaj drugega, s čimer se bo treba spopasti. Tako da ne smem zapravljati časa. Prepričana sem, da življenje podpira le najpogumnejše. Treba je ukrepati. Zato kljub vsemu optimistično zrem naprej in po malem razmišljam o tridesetletnici glasbenega delovanja in svoji petdesetletnici, ki bosta čez dobro leto.

Otroka sta že odrasla, sta z vami doma?
Otroka sta odrasla, hči Ana živi s fantom, sin Domen je s punco Lidijo pri nas. Pomirja tudi dejstvo, da imamo drug drugega, in mi prinaša boljše počutje.

Revija Zvezde
Citrarka Tanja Zajc Zupan

Se vsak dan posvečate citram? Že skoraj 30 let ste ena najuspešnejših citrark pri nas – kaj je vaša skrivnost, da vaše citre tako lepo zvenijo?

Z inštrumentalno izvedbo se v Sloveniji obdržati toliko časa na sceni ni mačji kašelj. Vseskozi vlagam v svojo blagovno znamko, razmišljam, ustvarjam. Pri tem mi pomaga tudi mož Bogdan in otroka. Zakaj citre lepo zvenijo? Ker ne razmišljam, kakšen je opis mojih del in nalog, ampak je to moja filozofija. Svojo zgodbo podati ljudem in jim seči v srce. Je pa to odvisno tudi od trenutka, kaj takrat čutim, doživljam in razumem, kdo so tisti, ki me poslušajo, kakšna je energija med nami. Ali so poslušalci pripravljeni na fine vibracije citer in občutke, ki nam jih podarja glasba. Vse skupaj se prepleta in nastane lahko trenutek, ki nas prevzame in popelje v samo bistvo glasbe.

Imate radi božični čas, ste jelko že okrasili? Katera je vaša najljubša božična pesem?

Ker sta otroka že odrasla, je organizacija praznikov nekoliko drugačna, še vedno pa imajo isti pomen kot nekoč. Novoletno jelko postavimo takoj po Miklavžu, ki med drugim predstavlja drevo življenja. Jaslice postavimo na predbožični večer.

Katera je vaša najljubša božična pesem?

Najljubše božične pesmi pa nimam. No, všeč mi je, ko prek radijskih valov slišim kaj v svoji izvedbi. Je pa obdobje božiča čas, ko mora zaigrati pesem srca. Letos, ko so mnogi ljudje obupani, žalostni in osamljeni, je to še toliko bolj pomembno.