Nasveti za božično obdarovanje

Kaj podariti najstniku?

T.D.
18. 12. 2020, 20.35
Deli članek:

Večina ljudi se pred prihodom decembrskih dobrih mož sprašuje, kaj podariti svojim najdražjim. Seznam obdarovancev je dolg, idej pa vedno premalo.

Dreamstime
Najstniki niso več majhni otroci, kar pomeni, da že kar nekaj časa vedo, kdo prinaša oziroma kupuje darila, ki jih najdejo pod smrečico.

Če so na Božičkovem seznamu tudi najstniki, je naloga običajno še težja, saj so njihove želje lahko precej zahtevne, starši (in drugi) pa jim zato ne znajo več kupiti (pravega) darila. Kaj torej podariti najstniku?

Določite proračun

Najstniki niso več majhni otroci, kar pomeni, da že kar nekaj časa vedo, kdo prinaša oziroma kupuje darila, ki jih najdejo pod smrečico. Poleg tega bi jim moralo biti pri teh letih jasno tudi, da denar ne raste na drevesu, zato bi morali biti pri izražanju želja glede daril skromni oziroma naj bi svoje želje prilagodili družinskemu proračunu. V družini se najprej dogovorite, koliko denarja boste zapravili za posamezno darilo, nato pa napišite seznam daril. Če cena posameznega darila presega dogovorjeno vrednost, poiščite alternative tej želji (drugo ali podobno, vendar cenovno ugodnejše darilo). Nekateri mladostniki so za želeno darilo pripravljeni primakniti tudi nekaj denarja iz svoje žepnine ali štipendije, zato lahko svojemu otroku ponudite tudi to možnost.

Izberite pravo darilo

Če veste, česa si vaš otrok želi, ste na dobri poti, da podarite darilo, ki ga bo navdušilo, sicer pa lahko tudi nekoliko ugibate. Odlična ideja za darilo so družabne igre, saj jih lahko igra vsa družina, tudi godrnjavi najstniki. Če kupujete darilo športniku, zagotovo ne boste zgrešili s kakšnim športnim pripomočkom, opremo, smučarsko karto ali članarino za fitnes. Adrenalinskemu navdušencu podarite katerega izmed številnih adrenalinskih podvigov, na primer spust po jeklenici (tako imenovani zipline) ali polet z balonom. Navdušenemu glasbeniku lahko podarite vstopnico za koncert, zgoščenko ali majico z motivom njegove najljubše skupine ali pa slušalke. Modno navdušenko boste razveselili z modnim puloverjem ali majico z drznim napisom. Ljubiteljica ličenja bo vesela ličil, parfuma (če seveda veste, kaj uporablja) ali pa morda ovitka za mobilni telefon. Če se vam nobeno izmed naštetih daril ne zdi primerno, vam še vedno ostanejo na izbiro knjige vseh vrst, med katerimi se bo zagotovo našla prava.

Darila z dodano vrednostjo

Ni treba, da je darilo kupljeno, da šteje kot darilo. Lahko ga izdelate sami in mu s tem dodate osebno noto. Če ste vešči pletenja, spletite pulover, šal ali kapo. Če vaša najstnica obožuje nakit, ji dajte na primer zapestnico ali ogrlico, ki ste jo izdelali sami. Obdarite jo lahko tudi z unikatno skodelico, ki ste jo poslikali.