BOLEČ ŽELODEC

Dobro se razgibajmo po obilni praznični gostiji

T.D.
16. 12. 2020, 21.33
Deli članek:

Predstavljamo vam telovadne vaje, ki vas »prestavijo« v stanje sproščenosti ter omilijo želodčne bolečine zaradi obilja dobre hrane in tudi stresa.

dreamstime
Spoznajte vaje za urejeno prebavo brez krčev in zaprtosti ob decembrskih pregrehah.

Večerja je bila enkratna, jedi izbrane, a zaradi preobilja vsega nas še zdaj tišči v želodcu, peče zgaga in imamo občutek napihnjenosti. Če bi radi omilili bolečino v žlički ali si samo želite redne, urejene prebave brez krčev in zaprtosti, vam lahko pomagajo naslednje vaje. Zlasti vaje, ki vključujejo obrate, so zelo primerne, saj pomagajo pri vsrkavanju hranil in izločanju strupov iz telesa.

Polovični sedeči zasuk

Sedite na tla z iztegnjenimi nogami in vzravnanim hrbtom. Desno nogo pokrčite in stopalo položite na tla ob zunanji strani levega kolena. Levo nogo pokrčite tako, da se s peto dotaknete zadnjice. Telo in glavo zasukajte v desno, medtem ko z levo roko objamete koleno. Naredite od pet do osem vdihov in ponovite vajo še na drugo stran.

Objem kolen

Lezite na hrbet. Kolena čim bolj približajte prsim in jih objemite. Nežno se pozibavajte na desno in levo stran, da zmasirate spodnji del hrbta. Zadržite pet vdihov.

Most

Lezite na hrbet, položite stopala na tla tako, da se s prsti rok lahko dotaknete pet. Stopala pritisnite ob tla in dvignite boke, da ustvarite diagonalno črto med rameni in koleni. Dlani položite pod boke in imejte poravnane roke. Zadržite pet vdihov.

Plug

Lezite na hrbet. Iztegnjene noge dvignite in jih ponesite čez glavo, da se z nožnimi prsti dotaknete tal. Tricepse in komolce pritisnite ob tla, poravnane z rameni, dlani lahko položite na spodnji del hrbta za boljšo oporo. Zadržite za pet vdihov.

Sveča

Iz prejšnjega položaja dvignite noge proti stropu in ustvarite ravno linijo med rameni in stopali. Podprite si boke z rokami, pogled imejte usmerjen v stopala. Zadržite pet vdihov.

Otrok

Sedite na stopala, kolena in pete so skupaj, golenice pritisnjene ob tla. Zgornji del telesa prepognite čez noge, roke stegnite naprej ali jih položite ob telo, čelo pa naj počiva na blazini. Zadržite deset vdihov.