Zabava

Vlado Kreslin: Humor in ustvarjalnost nas v teh dneh rešujeta

N.S.
28. 10. 2020, 21.00
Deli članek:

Vsestranskemu umetniku in priznanemu glasbeniku Vladu Kreslinu so pred dnevi podelili Ježkovo nagrado, ki jo RTV Slovenija podeljuje v spomin in obujanje žlahtne tradicije Frana Milčinskega - Ježka. No, pravzaprav si jo je duhu časa primerno podelil kar sam.

Marko Vavpotič, M24.si
Vlado Kreslin je zanesljivo avtor, ki nedvomno žlahtno sledi tradiciji Ježkovega izročila.

Na razpis za nagrado, ki jo že dvaintridesetič podeljuje RTV Slovenija z željo, da bi spodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha, je prišlo več izjemno kvalitetnih predlogov.

Po skrbnem pregledu, vsebinski razpravi in odgovornem tehtanju o izvirnosti kandidatov z različnih področij delovanja se je žirija na koncu odločila, da Ježkovo nagrado za leto 2020 prejme glasbenik, pesnik, skladatelj in kantavtor Vlado Kreslin. »Vlado Kreslin je zanesljivo avtor, ki nedvomno žlahtno sledi tradiciji Ježkovega izročila in s svojim avtorskim delom prinaša v slovenski kulturni prostor duh svobode, solidarnosti, tolerantnosti in radosti življenja,« je v utemeljitvi zapisal predsednik žirije Slavko Hren.

HVALEŽEN ZA NAGRADO

Glasbenik že več kot 40 let s svojim delovanjem pušča izjemen pečat v programih nacionalnega radia in televizije, v širši kulturi in je v marsičem pravi nadaljevalec duha Franeta Milčinskega - Ježka. In ljubljenec občinstva. Kot je povedal Kreslin, sam ni prepričan, da je njegovo ustvarjanje v Ježkovem duhu, saj v njegovih delih ni zaslediti toliko duhovitosti in humorja, a je za nagrado izjemno hvaležen. »Najdragocenejše se mi zdi, kar zadeva umetniško ustvarjanje, da sem lahko vzporedno peljal to metafiziko. Na odru stati je drugače kot iti v trgovino. Torej da sem lahko družinsko življenje peljal vzporedno s temi vzvišenimi stanji na odru,« je še dodal prekmurski poet, ki si je v duhu časa bil primoran nagrado podeliti sam v oddaji Vikend paket.