Zanimivosti

Vadba za vse, ki veliko sedijo

T.D.
28. 10. 2020, 21.33
Deli članek:

Dolgotrajno sedenje za zdravje hrbtenice ni spodbudno. Težava je v tem, da človeško telo ni prilagojeno na sedeči položaj.

dreamstime
Neudobje, bolečine, mravljinčenje in odrevenelost v različnih predelih telesa so, glede na izkušnje ljudi, pogosti simptomi med dolgotrajnim sedenjem.

Če ogromno časa presedimo v pisarni za računalnikom ali doma na kavču, je pomembno, da svoje telo tudi aktiviramo, zato je tu nekaj vaj, za katere ne potrebujemo nobenih dodatnih rekvizitov, razen stola in le nekaj minut za vsako vajo. Stol naj bo seveda trden in stabilen.

Vzpon na stol

Stol postavimo predse. Vajo izvedemo tako, da se najprej z eno nogo vzpnemo na stol, nato z drugo. Pri tem pazimo, da ne gre koleno čez prste na stopalih in da težo telesa prenesemo prek pete in središča stopala.

Sklece

Dlani položimo na stol tako, da so pod rameni, in ramena potisnemo stran od ušes. Hrbtenica je v nevtralnem položaju, vrat je v podaljšku hrbtenice in stopala so v širini ramen. Vajo izvedemo tako, da se s prsnim košem spustimo navzdol, proti tlom, in se nato vrnemo v začetni položaj.

Enonožni počep

Usedemo se na stol, stopala so v stiku s podlago, kolena so pokrčena, hrbtenica je v nevtralnem položaju, vrat v podaljšku hrbtenice. Dlani iztegnemo predse. Vajo izvedemo tako, da eno nogo dvignemo od tal in se iz sedečega položaja dvignemo ter se nato počasi usedemo nazaj na stol, pri tem gre zadnjica v smeri navzdol in nazaj. Enako ponovimo z drugo nogo.

Rotacija trupa z dvigom noge

Usedemo se na stol, stopala so v stiku s podlago, kolena so pokrčena, hrbtenica je v nevtralnem položaju, vrat v podaljšku hrbtenice. Dlani položimo za glavo. Vajo izvedemo tako, da zasukamo trup najprej v eno stran in hkrati dvignemo nasprotno nogo, se vrnemo v začetni položaj in nato ponovimo še z drugo stranjo.

Izteg komolca

Obrnemo se s hrbtom proti stolu in položimo dlani na stol. Noge so pokrčene ali iztegnjene (težja različica). Vajo izvedemo tako, da se počasi z zadnjico spustimo proti tlom in se nato dvignemo v začetni položaj.

Most z nogami na stolu

Uležemo se na tla in stopala položimo na stol, tako da so kolena pokrčena pod kotom 90 stopinj. Dlani položimo ob telo. Vajo izvedemo tako, da dvignemo zadnjico od tal. V tem položaju so kolenski, kolčni in ramenski sklep poravnani. Nato se počasi vrnemo v začetni položaj.

Deska z izmeničnim dvigovanjem rok

Dlani položimo na stol tako, da so pod rameni, in ramena potisnemo stran od ušes. Hrbtenica je nevtralnem položaju, vrat je v podaljšku hrbtenice in stopala so v širini ramen. Zadnjica in zadnje stegenske mišice so napete in stabilne. Vajo izvedemo tako, da iztegnemo najprej eno roko in nato drugo. Vajo izvajamo počasi in kontrolirano ter pazimo na ravnotežje.